Copia unei icoane de pe muntele Athos, adusă la Iași

WhatsApp Image 2022-09-07 at 16.16.47

Copia unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusă de la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos la Iași. Pentru a marca acest moment, preoții de la Mănăstirea „Piatra Sfântă” din Pietrărie au organizat o slujba la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan și un număr mare de pelerini.

Pelerinii au participat marți în număr mare la întâmpinarea copiei icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Paramythia“. Aceasta a fost adusă de la Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos – Grecia, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După ce s-a intrat în Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, arhimandritul Arsenie Hanganu, exarhul mănăstirilor din zona Iaşilor, a sfinţit icoana.

Ne bucuram de prezenta Sa pe pământ prin pogorârea Sfântului Duh care vine să ne sfințească ființa și lucrarea din viața aceasta. Ne bucurăm de prezenta sfinților în fruntea cărora se află Maica Domnului pe care fiecare dintre noi, preoți și credincioși, o cinstim în mod deosebit și îi acordăm o evlavie care pleacă dintr-un simțământ profund și dintr-o convingere promptă că lucrarea ei este cea care ne ajută și ne ocrotește, ne apără și păzește”, a spus arh. Arsenie Hanganu, stareț Mănăstirea Cetățuia.

Apoi, s-a oficiat Vecernia unită cu Litia în cinstea Înainte-prăznuirii Naşterii Maicii Domnului şi Sfinţilor Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi. Programul liturgic s-a încheiat cu Acatistul icoanei Maicii Domnului „Paramythia”.

Această dorință a mănăstirii a fost înfăptuită atunci când ne-am dorit ca o icoană cu chipul Maicii Domnului din Sfântul Munte să păzească aceasta așezare monahală apoi să binecuvânteze și să manieze credincioșii care vor ajunge la această mănăstire”, a explicat prt. Cristofor Ruxandru, stareț Mănăstirea „Piatra Sfântă”.

Protosinghelul Cristofor Ruxandru a mulţumit Părintelui Mitropolit Teofan pentru binecuvântare, ctitorilor icoanei şi credincioşilor prezenţi la slujbă.