Controverse in privinta prabusirii cascadei Bigar

Un activist pentru protectia mediului care este si ghid turistic sustine ca motivul prabusirii Cascadei Bigar ar fi interventia omului in circuitul omului. „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca.

In replica, Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr. „Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci nu aceasta este cauza prăbușirii cascadei”, a explicat Romsilva.

Pe de alta parte, Dan Trifu, presedintele Coalitiei Natura 2000 critica Romsilva pentru prabusirea cascadei: „Este inadmisibil ca Romsilva sa nu fi avut niste studii, sa faca totusi niste demersuri in zona respectiva mai ales ca am inteles ca sunt fisuri care se vad de ceva timp si ca atare, trebuia sa luam niste masuri stiintifice asa cum cere legea”.