Controverse în jurul pasajelor din Podu Roș

pasaje5

Alianta pentru Transportul Alternativ Iasi a organizat o dezbatere pe tema noilor pasaje din Podu Ros la care au fost invitati reprezentanti ai autoritatilor locale si specialisti din domeniul mobilitatii urbane. APTA solicita suspendarea procedurii de achizitie publica pentru proiectarea pasajelor.

Toti specialistii prezenti la dezbatere au fost impotriva realizarii acestui proiect. El nu va rezolva problemele de trafic si este in dezacord cu planul de mobilitate urbana durabila. Odata ce se va face mai rapida trecerea masinilor printr-o intersectie, se vor aglomera intersectiile adiacente in cazul de fata intersectia din Podul de Piatra si din Tudor Vladimirescu.

Nu trebuie inteles prin acest termen de mobilitate ca introducerea unui numar cat de mare de masini pe strazile orasului, ci de fapt trebuie inteles ca mobilitatea urbana inseamna miscarea unor mase cat mai mari de oameni intre diverse puncte de interes ale orasului.

Cele 2 pasaje nu vor rezolva de fapt problemele care aparent sunt doar de trafic, desi ele nu tin doar de partea asta au implicatii in mai multe domenii si ca solutia este una depasita care se aplica prin anii 50-70 si care acum nu mai este de actualitate si este si in contradictie cu directiile date de UE, astfel nu credem ca vor putea fi facute aceste investitii prin fonduri europene.

Specialistii au precizat ca exista solutii alternative care garanteaza rezolvarea problemelor existente, la costuri infinit mai mici.

Printre aceste solutii alternative ar fi semaforizarea inteligenta, prioritizarea mijloacelor de transport, benzi unice pentru mijloacele de transport, cresterea frecventei acestor mijloace, astfel problemele cu siguranta ar putea fi rezolvate.

Pe baza parerii expertilor, APTA Iasi s-a opus acestui proiect si solicita suspendarea procedurilor de achizitie publica pentru proiectarea pasajelor dar si realizarea unui concurs international de idei pentru gasirea celei mai bune solutii.