Controlează-ți diabetul!

foto_spital

În fiecare an în data de 14 noiembrie, la nivel internațional, este marcată Ziua Mondială a Diabetului. Este vorba despre o campanie inițiată de către Federația Internațională de Diabet pentru a atrage atenția cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătății populației. Campania este derulată în peste 160 de țări din întreaga lume, iar pentru perioada 2018-2019 tema aleasă este „Familia și Diabetul”.

Medicii sustin ca diabetul se poate instala tăcut. Este o boală care evoluează ani de zile fără să aibă semne evidente, iar 1 din 2 persoane nu știe că suferă de diabet sau nu se tratează! Diagnosticarea precoce este esențială pentru controlul afecțiunii și reducerea impactului complicațiilor asociate asupra calității vieții.

In multe cazuri, depistarea diabetului se face târziu, când din cauza expunerii prelungite la valori ale glicemiei peste normal, deja sunt instalate complicații, la nivelul aparatului cardiovascular, al rinichilor, al nervilor periferici, sau al vederii.

Societatea Română de Diabet, Nutrițe, Boli Metabolice a organizat pana astazi la Iași, a XI-a ediţie a Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul”. În 11 și 12 noiembrie au avut loc testari gratuite de glicemie. Au fost mai multe persoane care au constatat ca au glicemia foarte mare.

In seara aceasta, de la 19.00, in mod simbolic, cladirea Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi va fi iluminata in albastru si nu e singura institutie care face parte din gestul simbolic.

În prezent, 425 de milioane de oameni (20-79 de ani) din întreaga lume suferă de diabet (în aproximativ 90% din situații este vorba despre diabet de tip 2), iar estimările specialiștilor arată că până în 2045 numărul persoanelor cu diabet poate crește cu aproape 48%, în lipsa unor măsuri eficiente de prevenție și control.