Controlați de pașapoarte, deși am intrat în Schengen. Ce pățesc românii care călătoresc cu avionul?

Pe 31 martie, Romania a intrat oficial în Schengen aerian și maritim. Insa, odata cu acest lucru au aparut si primele probleme. Romanii care au calatorit cu avionul a doua zi dupa intrarea tarii noastre in spatiul Schengen au fost controlati, culmea, de pasapoarte la aterizare, in alte tari care se afla in schengen. Intamplarea a fost semnalata de europarlamentarul Vlad Gheorghe care a si depus o plangere la Comisa Europeană pentru disriminare.

Sunt cinci zile de când am intrat în Schengen, dar surpriză: în mai multe aeroporturi, românii sunt în continuare ţinuţi la porţile europei pentru verificarea actelor. Prima situatie de acest gen a avut loc la Paris, chiar la o zi dupa ce am intrat oficial in spatiul Schengen. Atunci, un europarlamentar roman care a coborat din avion a filmat totul si i-a luat la intrebari pe politistii de frontiera. Potrivit regulilor, controalele se pot face aleatoriu, atunci când poliţiştii de frontieră cred că au de-a face cu persoane suspecte.

Vlad Gheorghe – europarlamentar

 „Bine am intrat in Schengen, ne verifica pasapoartele tuturor. Dragut, nu? Franta, Schenge. Dar nu chiar. Uite, asta este Schengen. Uite cum stau la avionul de Romania, tocmai am avut o dicutie cu ei, hai ca poate se supara la loc ca tocmai i-am intrebat daca fac controale random si nu a reusit sa mi raspunda. Au zis ca verifica si avionul de Germania si alte avioane din alte tari si au zis ca le spune superiorul unde sa mearga.”

Amsterdam, Oslo, Malmo, Munchen, Copenhaga sau Berlin sunt alte aeroporturi unde românii se plâng că Air Schengen nu există.

Vlad Gheorghe – europarlamentar

„Păi daca ne opresc pe toti si ne verifica pasapoartele ce Schengen aerian este asta? Se intampla in Franta, mi s-a intamplat mie, v-am zis. Se intampla romanilor la Frankfurt, la Copenhaga si la Amsterdam la fel. Ce l putin aici avem noi dovezi ca se intampla asta. E, asta e impotriva Schengen, e impotriva Europei si de aceea am venit aici astazi la Comisia Europeana sa depun plangerea. Scot imediat ca bineinteles ca la Bruxelles ploua si am tinut-o aici, nu o sa o udam prea tare inainte sa depunem. Uite, hartie frumos, cu antet ca asa le place lor cu antet. Si o sa depun plangerea asta ca sa fie sanctionati toti cei care fac chestii de genul asta impotriva romanilor Uniunea Europeana si Comisia care este Guvernul Uniunii Europene ca Schengenul asta este doar pe hartie in momentul asta si ca sa ne protejam drepturile pentru ca asta e dreptul nostru.” 

Măcar în România controalele au dispărut. Autorităţile române nu au comentat până acum situaţia prin care trec românii in aeroporturile din străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *