Controale intense de sărbători ale DSVSA Iași
In perioada sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași a intensificat controalele în fermele de porci și gospodării pentru a asigura un proces sigur și corect al sacrificărilor.
Inspectorii din cadrul DSVSA Iași au luat măsuri pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor. Controalele autorităților vor contribui la prevenirea riscurilor sanitare și la asigurarea unui proces de sacrificare igienic și legal, iar amenzile nu sunt deloc de neglijat.
Gabriel Ciobanu, Director DSVSA Iași:
“In primul rand, controlam pentru ca este perioada in care se vor sacrifica foarte multi porci. Controlam fermele de porci, gospodariile populatiei impreuna cu medici veterinari concensionari, chiar ajungem sa mergem din casa in casa pentru a vedea si pentru a explica oamenilor cum se vor face sacrificarile si de ce este nevoie de a colabora cu medical veterinar din zona respectiva”
Autoritățile intervin în procesul sacrificării porcilor pentru a preveni riscurile sanitare.
Gabriel Ciobanu, Director DSVSA Iași:
“Vom avea doua tipuri de sacrificari, sacrificari la nivel industrial si sacrificari la nivelul gospodariei populatiei. La nivel industrial avem medicii nostri unde vor controla in momentul in care se abatorizeaza, sacrifica porcii, deci acolo nu sunt foarte mari probleme dar avem probleme in mediul rural unde foarte multi cetateni vor dori sa sacrifice porcul pentru consum familial, deci aici nu este vorba sa se comercializeze“
Pentru carnea de porc neexpertizată sanitar veterinar sancțiunile pot ajunge și la 40.000 de lei. În plus, pe lângă amenzi, autoritățile pot adăuga măsuri suplimentare, precum confiscarea produselor de origine animală sau suspendarea activităților celor care nu respectă reglementările.