Contract de finantare pentru un tronson din Autostrada Brasov – Oradea

Contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru susținerea proiectului Autostrada A3 România – Cofinanțare aferentă Mecanismului de redresare și reziliență este în valoare de 200 milioane de euro și a fost semnat cu BEI la București la 16 noiembrie 2023 și la Luxemburg la 20 noiembrie 2023.

Obiectivul principal al Proiectului îl constituie construcția unei secțiuni din Autostrada A3, pe ruta Autostrada Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, cu o lungime de 42,3 km și cu câte două benzi de circulație pentru fiecare sens, între Nădășelu și Poarta Sălajului. Se estimează că Proiectul se va finaliza în 2025, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 48 de luni de la data semnării Contractului de finanțare.

Proiectul este finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde, Componenta C 4. Transport sustenabil, Reforma R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră, Investiția I3 – Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin C.N.A.I.R., în calitate de agenție de implementare. În această calitate, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate privind realizarea Proiectului și utilizarea fondurilor alocate acestuia.

Proiectul de Lege va fi transmis spre dezbatere Parlamentului, cu solicitarea de a fi aprobat în procedură de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *