Continuă tăierile ilegale din Pădurea Dobrovăţ

Fenomenul tăierilor ilegale din zona Iașului a luat amploare în ultimii ani, iar ONG-urile încercă să oprească aceste acțiuni. Comparativ cu alte țări europene care se confruntă cu defrișarea pădurilor, în România continuă furtul la nivel ridicat, pe fondul nepăsării statului care mușamalizează, de cele mai multe ori, astfel de situații. În weekend a fost prezent în pădurea Dobrovăț europarlamentarul austriac Thomas Waitz, care a vorbit despre „Viitorul pădurilor”.
România a primit avertismente din partea UE şi are la dispoziţie trei luni să rezolve problema defrişărilor ilegale, în caz contrar riscând să primească sancţiuni dure de la nivel european, potrivit europarlamentarului Thomas Waitz. De asemenea, acesta a adăugat că toată cantitatea de lemn furată din pădurile din România nu se compară cu alte state, țara noastră fiind deja considerată oaia neagră a Europei.
„În timp ce comisia de mediu adună cantități enorme de dovezi pentru o procedură de încălcare, în România continuă tăierile ilegale, concret în Munții Făgăraș, în zona Iași. Fiecare cetățean poate vedea pe Google Maps cum au crescut defrișările în România, în timp ce noi compilam informațiile pentru procedura de încălcare a dreptului comunitar. Și Guvernul României chiar a îmbunătățit situația? Nu știu! Iar evaluarea impactului asupra mediului se face doar după ce pădurea a fost tăiată. Cred că nu servește scopului de a reduce efectiv transparența și de a reduce cantitatea de informații care în sistemul public de urmărire a camioanelor cu lemne sunt furnizate cetățenilor”, a declarat Thomas Waitz, europarlamentar.
De asemenea, reprezentanții comunității Codrii Iașilor susțin că transportul ilegal de lemn este la ordinea zilei în pădurea Bârnova-Dobrovăț.
„Acum vreo patru zile mi-a venit răspuns de la poliție, mi-a confirmat că unul dintre transporturile semnalate de noi este într-adevăr ilegal. Și asta se întâmplă mereu pe drumuri lăturalnice, în preajma pădurii, cu căruțe, cu bene, dube închise se transportă lemn și din acest punct de vedere. Deci sunt două feluri de ilegalități, cele la nivel înalt, modul cum se respectă legislația de mediu și cele la nivel de zi cu zi în care oamenii pădurarului, apropiații lor, transportă pe lângă lemnul oficial și un lemn neoficial”, a spus Mihai Diac, reprezentant Codrii Iașilor.
O altă problemă din pădurile Iașului este nerespectarea modului în care sunt avizate amenajamentele silvice. Astfel, din Pădurea Dobrovăț ar urma să se extragă 750 de mii de metri cubi de lemn pe parcursul a 10 ani.
Europarlamentarul Thomas Waitz, din grupul Verzilor, a declarat că România a primit avertismente din partea UE şi are la dispoziţie trei luni pentru a rezolva problema defrişărilor ilegale, în caz contrar riscând să primească sancţiuni dure de la nivel european.