Continua scandalul de la Primaria Rediu

Scandalul de la primaria Rediu continua. Primarul si-a prezentat versiunea proprie dupa ce a fost acuzat de un inginer ca i-ar fi bruscat sotia.

„Referitor la cele relatate de doamna RĂDUC Maria în articolele de presă recentă, vreau să precizez că am sesizat instituțiile competente pentru a ancheta falsul din declarațiile date de către aceasta organelor de poliție, declarații care sunt în contradictoriu cu imaginile video preluate de pe camerele de la primărie și cu cele cunoscute de martorii prezenți la fața locului.

Suspectez că afirmațiile cu privire la așa-zisa “bătaie cruntă” pe care a încasat-o doamna inginer cadastru RĂDUC Maria de la Primarul Grosu acum câteva zile pe holurile primăriei Rediu, precum și afirmațiile conform cărora i-aș fi prins mâna în tocul unei uși nu reprezintă  altceva decât o tentativă nereușită de a distrage atenția de la adevărata problemă pe care am identificat-o recent.

Este vorba de comiterea mai multor infracțiuni de FALS ȘI ÎNȘELĂCIUNE precum și ABUZ ÎN SERVICIU cu consecințe deosebit de grave împotriva celor prejudiciați, respectiv cu privire la falsificarea unor documente ce țin de domeniul cadastrului depuse la O.C.P.I. Iași pentru intabularea unor terenuri cu o valoare de piață foarte ridicată.

Mai concret, este vorba de falsificarea unor documente cadastrale la care au contribuit mai multe forțe, persoane cunoscute în Rediu dar și din alte localități, toate eforturile fiind îndreptate spre a “rezolva” ilegal situația juridică a câtorva hectare de teren de pe platoul Mârzești în scopul tranzacționării lor, valoarea de piață a acestor terenuri fiind de câteva milioane de euro.

Am motive temeinice să cred că toți cei implicați, unii cu rădăcini adânci în Consiliul Local Rediu sau la OCPI Iași, urmăreau venituri obținute necinstit, venituri făcute pe seama și neștiința unor cetățeni din comună care ar fi fost prejudiciați prin acțiunile acestora.

În cele 5 dosare depuse la OCPI Iași de către acest grup de interese am identificat planșe cu semnătura mea în fals, precum și semnături care suspectez, de asemenea, că nu aparțin persoanelor semnatare sau persoanelor care sunt, de fapt, proprietar ai terenurilor ce fac obiectul acelor lucrări cadastrale. Ca și exemplu, unul dintre semnatari este reprezentant al unei societăți comerciale cu asociați străini și care a fost radiată de foarte mulți ani. O altă semnătură este a unui funcționar public din cadrul Primăriei Rediu care nu mai lucrează de aproximativ 1 an la noi.

În această conjunctură, doamna inginer cadastru RĂDUC Maria este una dintre persoanele care a făcut lobby și a făcut în repetate rânduri presiuni prin a insista să mă convingă să semnez acele planuri cadastrale, asigurându-mă că acestea sunt corecte. Pentru a fi și mai convingătoare, doamna RĂDUC Maria a semnat personal acele planșe, care încă sunt la mine la birou, nesemnate de mine și nedepuse la OCPI, însă am constatat că între timp la oficiul de cadastru au fost depuse alte planșe, în fals, tocmai pentru că eforturile dumneaei – dar mai ales ale celorlalți actori cunoscuți, unii dintre ei din postura de promitenți-cumpărători, nu au dat roade.

Fac precizarea că doamna ing. cadastru RĂDUC Maria este beneficiara unui contract de prestări servicii încheiat cu ANCPI pentru efectuarea de lucrări de cadastru general în comuna Rediu, ea cunoscând cel mai bine situația tarlalei T20 despre care discutăm acum și nu numai. Dacă acum aproximativ un an de zile chiar doamna RĂDUC îmi transmitea că acele planuri nu se pot semna pentru că în zona respective sunt multe probleme care nu se vor clarifica până la finalizarea lucrărilor de cadastru general, iată că luna iunie 2023 a fost o lună în care fie căldura, fie mizele bănești, au schimbat puncte de vedere care se traduc acum, fără doar și poate, prin acțiuni ce pot fi catalogate ca și fapte de corupție, de abuz în serviciu, de fals și înșelăciune.

Vă asigur că sunt alături de voi, de cetățenii comunei, de vecinii și prietenii mei și nu voi permite ca astfel de acțiuni și fapte nelegale să vă prejudicieze interesele în niciun fel.

Astfel de campanii de denigrare sunt susținute de foarte mult timp fie de o parte dintre consilierii locali, fie de diverse grupări cu interese pe subiecte legate de urbanism sau de fond funciar, toți percepându-ma ca pe un “accident” în administrația publică locală recentă, ca pe un interpus între planurile lor de îmbogățire rapidă în detrimentul cetățenilor din comună.” a menționat Ciprian Grosu într-un comunicat de presă

În replică, Raduc Maria transmite următorul punct de vedere:

„Referitor la comunicatul de presă a domnului primar Grosu Ciprian Constantin va transmit punctul meu de vedere:

 1. Față de incidentul petrecut joi 29.06.2023 am depus o plângere la poliția Rediu unde am sesizat faptul că am fost agresata fizic și verbal de domnul primar, in incinta primăriei Rediu, in timp ce acesta se afla in sarcina atribuțiilor de serviciu. Conflictul a început urmare a unor acuzații grave aduse de domnul primar in acea zi la adresa mea, pentru care eu am solicitat insistent lămuriri, având în vedere că acele acuzații mi le aducea in curtea primăriei unde erau prezenți și alți cetățeni.
  Nu am fost informată până în prezent daca a pus la dispoziția organelor de cercetare penală imaginile de pe camerele de luat vederi așa cum au fost ele stocate, sau a comunicat doar acel filmuleț prelucrat de dumnealui. Urmează ca organele de cercetare să cerceteze plângerea mea corelat cu probele ce vor urma a fi depuse la dosarul cauzei.
 2. Cu toate că domnul primar încearcă să ducă discuția în altă direcție, având în vedere faptul că în comunicatul de presă este menționat numele meu imediat înainte de lansarea impersonală a unor acuzații, sunt pusă în postura în care trebuie să dau aceste explicații: Cu privire la cele relatate de domnul primar in paragrafele 3, 4, 5, 6 si 7 ale comunicatului de presa, mă gândesc că domnul primar face referire la niște suprafețe de teren, pentru care proprietarii au apelat la un inginer topograf sa le întocmească documentația cadastrală. Țin să menționez că nu sunt lucrări întocmite de către mine, ci însuși domnul primar mi-a solicitat să verific dacă planurile întocmite de respectivul specialist sunt corecte. Am dat curs acestei solicitări, am verificat, am solicitat specialistului să facă ajustări.
  După ce specialistul respectiv a făcut ajustările solicitate, a înregistrat planul la primăria Rediu pentru a fi vizat de domnul primar. Verificând din nou, împreună cu domnul primar, având la dispoziție și planul vechi de la punerea în posesie (plan ce a stat la baza emiterii titlului de proprietate ce fac obiectul discuției), am fost de acord să semnez și eu pe acele planuri ce erau întocmite corect. După ce am semnat, domnul primar a spus că semnează și el urmând să contacteze specialistul să i le predea in vederea depunerii la OCPI Iași.
  Nici măcar nu aveam cunoștință asupra faptului că cele 5 dosare despre care face discuție primarul au fost înregistrate la OCPI. Ulterior, am aflat că 3 din cele 5 dosare au fost avizate favorabil de către OCPI Iași, iar la două dintre ele a fost emis un referat de completare, nu datorită faptului că dosarele ar fi greșit întocmite, ci datorită faptului că primarul a emis o adresă către OCPI prin care nu-și recunoaște semnătura de pe acele planuri.
 3. Cu privire la paragraful 8, reiterez faptul nu mi-am schimbat deloc punctul de vedere, ci că în discuție erau documente total diferite, respectiv un PLAN PARCELAR la nivel de an 2022, dar și la începutul discuției când mi s-a cerut punctul de vedere de către dumnealui. Documentul pe care l-am semnat și împotriva căruia nu m-am opus niciodată este un PLAN DE ÎNCADRARE ÎN TARLA, acest document permițând atât înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate a persoanelor interesate în aceste dosare, cât și buna finalizare a lucrărilor de cadastru sistematic.
 4. Referitor la paragraful 9, nu îl contrazic pe domnul primar când afirmă că este alături de „vecinii și prietenii mei”, dar nu este alături de cetățenii comunei atât timp cât încalcă un atribut al dreptului de proprietate, respectiv cel de dispoziție, al unor cetățeni. Refuzul de a semna un document, și deasemenea refuzul de a motiva nesemnarea reprezintă un abuz în serviciu.
 5. Referitor la paragraful 10, ceea ce face primarul prin comunicatul de presă reprezintă o campanie de denigrare la adresa mea, o tehnică cunoscută în literatura de specialitate drept „blamarea victimei”.
  Astfel, consider că aceste aspecte ar trebui clarificate de către primar cu reprezentanții OCPI, specialistul care a înregistrat dosarele și proprietarii acelor terenuri. Deasemenea, afirmă că sunt cetățeni păgubiți de această situație. Are vreo sesizare la primărie sau are cunoștință de sesizarea vreunei instituții din partea vreunei părți vătămate?
  De asemeni, modul de exprimare al domnului primar este menit să-mi aducă un grav prejudiciu de imagine. Chiar dacă nu îmi aduce acuzații în mod direct, la o primă citire percepția asupra celor semnalate de dumnealui este că eu aș fi comis acele fapte, iar scopul acestei acțiuni întreprinse de dumnealui este să încerce a-și justifica în ochii cetățenilor comportamentul agresiv și limbajul injurios pe care le-a avut față de mine, cât și de a distrage atenția în altă direcție.”
  a transmis Raduc Maria

sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *