Continua jaful din padurile Bucovinei

jaf

In padurea unde au fost batuti cu bestialitate in urma cu cateva saptamani, doi jurnalisti si un activist de mediu, au fost identificate nereguli grave. O noua ancheta facuta de Recorder a scos la iveala taierile ilegale de arbori folosind asa-zisa „metoada accidentalelor”. Sute de arbori sanatosi, unii chiar nemarcati, au fost doborati la pamant, iar nimeni nu are o rezolvare pentru aceste infractiuni silvice.

Jurnalistii de la Recorder, impreuna cu activistul Tiberiu Boșutar, cel care a fost victima agresiunilor fizice a silvicultorilor si padurarilor din Ocolul Silvic Dealu Negru au pornit pe urmele hotilor de material lemnos.

Suntem urmariti indeaproape de un Audi care nu are nicun interes sa ne depaseasca, merge cu viteza mica si se tine dupa noi de vreo 10 minute. Suntem in padurea Panaci unde a avut loc agresiunea. Noi am zis sa mergem singuri in padure dar este riscant pentru ca suntem urmariti din toate directiile. Am fost filati”, spune Alex Nedea în reportaj.

Au mers fix in acelasi loc in care s-a petrecut agresiunea in urma cu cateva saptamani. Insotiti si de inginerii de la Garda de Mediu, jandarmi si politisti au facut o verificare a padurii. 

Au fost identificati zeci de arbori doborati, multi dintre ei fiind copaci sanatosi si de viitor.

Alex Nedea: Ia uita-te aici! Ia uite! Asta este un molid, clasa I. Da? Este? Saun nu este, domnu` padurar? Astia sunt arbori de viitor. Cum puteti sa taiati asa ceva si sa lasati in vale toata mizeria?

Padurar: Am taiat eu ceva?

Alex Nedea: Dar ati participat la marcare aici?Padurar: Ati spus cum puteti sa taiati. Am taiat eu ceva?”, este dialogul dintre Alex Nedea si padurar.

Tiberiu Boșutar, activist de mediu: „Zilele astea milioane de oameni se intreaba de ce m-au batut paduarii. Ce aveau de ascuns? Azi vorbiti voi mai bine decat mine si vorbesc faptele de la fata locului.

Daca unii recunosc ca au fost partasi la doborarea arborilor buni, altii se arata deranjati de intrebarile jurnalistilor.

Danut Pintea-inginer Ocolul Silvic Dealul Negru: „Am fost personal aici si va spun de ce: proprietar este un fost silvicultor. Am venit cu el din respect. Acum presiuni fac toti. „Da-mi ala! Si ala!”.

De-a lungul timpului s-au realizat zeci de materiale jurnalistice. Anchetele demarate de autoritatile competente au inceput si s-au finalizat la scurt timp. In tot acest timp, nu s-au gasit vinovatii pentru distrugerea padurilor din Bucovina si nici metode pentru stoparea defrisarilor masive. Jaful din Bucovina este acoperit de autoritati, mai multi lideri politici din judetul Suceava fiind acuzati ca se afla in spatele afacerilor cu lemn.