Continua atacul asupra uzinei Azovstal. Putin, informat de ministrul apărării ca Mariupol este sub control rusesc

Screenshot_20220421-205319_Chrome

La Mariupol, trupele ruse continuă să încerce să elimine militarii și civilii care rămân pe teritoriul uzinei Azovstal.

Bombardamentele continuă chiar acum, susține presa din Ucraina. Serghei Soigu, ministrul Apărării din Rusia l-a informat pe Vladimir Putin ca Mariupol se afla sub controlul Forțelor Armate rusești.

Președintele rus a anulat ordinul de asalt al uzinei pentru salvarea vieților soldstilor ruși dar a cerut o blocada în zona industriala.

„Mariupol chiar acum. Bombardarea teritoriului Azovstal sunt în desfășurare chiar acum… Sunt sigur că ocupanții nu se vor opri până când cei din Azovstal nu vor fi complet distruși. Atât apărătorii noștri, cât și civilii”, a spus Petro Andriuschenko, consilier al primarului din Mariupol.

El consideră că doar intervenția externă și garanțiile de securitate din partea partenerilor străini pot salva cu adevărat Mariupol și apărătorii acestora.

După cum a menționat consilierul, luptele au loc în zona unui depozit de tramvaie, care este situat la o distanță considerabilă de teritoriul Azovstal. „Acest lucru dovedește lipsa de temei a afirmațiilor Rusiei cu privire la presupusul control deplin asupra orașului”, considera ucrainenii.

După cum s-a raportat, pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol se află aproximativ 1.000 de civili și militari ucraineni, inclusiv aproximativ 500 de răniți. Autoritățile ucrainene cer rușilor să asigure un coridor umanitar urgent de la fabrică.

Mariupol se confruntă cu una dintre cele mai mari catastrofe umanitare. Potrivit ucrainenilor,  rusii bombardează locuitorii neînarmați și blochează livrarea ajutorului umanitar.

Primarul Mariupol a spus că până la 20.000 de civili au murit în oraș de la începutul invaziei ruse. Potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, la Mariupol funcționează 13 crematorii mobile rusești pentru a curăța străzile de cadavrele civililor morți. Invadatorii încearcă să identifice și să elimine toți potențialii martori ai atrocităților.

În total, aproximativ 150.000 de locuitori au fost evacuați din Mariupol, care a fost blocată de invadatorii ruși din 24 februarie, către teritoriul controlat de guvern. Aproximativ 120.000 de locuitori rămân în oraș. Se încearcă evacuarea civililor.

Membrii Regimentului Azov, brigada de pușcași motorizați și pușcașii marini continuă să-l apere pe Mariupol.