Continuă ancheta la maternitatea „Cuza Vodă”

cuzavoda

Cele doua cadre medicale de la Maternitatea Cuza Voda implicate in cazul tinerei mame care si-a pierdut copilul inainte sa nasca sunt urmarite penal sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamarea fatului. Unul dintre medici a fost audiat deja si neaga culpa medicala de care este acuzata.

Deşi diagnosticul impunea o intervenţie medicală de  urgentă, medicul care a urmarit evolutia sarcinii ar fi solicitat persoanei vătămate să efectueze testul Covid pe cont propriu şi mai apoi să se prezinte la unitatea medicală spre a-i fi efectuată operaţia de cezariană. Femeia s-a prezentat la unitatea medicală cu testul Covid negativ, dar cadrul medical  fiind medic de gardă, ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană, deşi acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului. Ginecologul care i-a monitorizat sarcina femeii a spus că nu își însușește vina.

Monica Holicov- medic ginecolog

”Nu pot fi acuzată când copilul a murit în burta mamei, acasă fiind mama cu bărbatul ei. Nu poți să știi ce cauze de moarte fetală in uter există și mama a mai stat și trei zile acasă și nu a venit la spital, imediat ce s-a întâmplat.

Ea a stat trei zile cu el acasă mort, în burtica ei. Eu înțeleg că mama trebuie îmbrățișată, trebuie strânsă în brațe, dar nu trebuie nici să acuze doctorii.”

Dupa o saptamana, celalalt medic care era de garda a stabilit in cazul femeii acelasi diagnostic dar fara sa dispuna internarea si operatia de urgenta. Pe data de 15 noiembrie, femeia  nu a mai resimţit nicio activitate din partea copilului, motiv pentru care s-a prezentat la aceeaşi unitate medicală, unde s-a constatat că fătul era mort. O zi mai târziu, aceasta a născut natural fătul mort ante-partum. In urma perchezitiilor de ieri au fost ridicate teancuri de documente, iar audierile inculpatei au durat pana tarziu in noapte.

Dragoș BORDIANU-prim-procuror Parchet de pe lângă Judecătoria Iași

”La data de 15.03.2021 au fost puse în executare 2 mandate de percheziţie domiciliară, la imobilul unde funcţionează Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi, respectiv la imobilul unde funcţionează cabinetul particular al medicului Holicov Monica, ocazie cu care au fost ridicate mai multe înscrisuri, pentru completarea probatoriului. Una din suspecte a fost dusă la sediul IPJ Iasi, celalalt cadru medical urmează să fie audiat în zilele următoare întrucât nu se afla în localitate.”