Containere incalzite la UPU Spiridon, in locul corturilor de triaj

9580b884-1df6-4e05-83a3-c7e3372b4e90

Trei containere au fost instalate in curtea Spitalului Sf. Spiridon, care vor inlocui corturile de triaj instalate la inceputul pandemiei. Aici, pacientii pot astepta in caldura venirea rezultatelor la testele Covid. Suspectii asteapta in containere pana la 24 de ore pentru venirea rezultatului.

Containerele au fost montate inca de ieri si servesc pacientilor care nu pot merge acasa sa astepte rezultatul testelor.

Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD Iasi

Pentru pacientii cu suspiciune de Covid 19 care ajung in urgenta si prezinta forme medii sau usoare si nu au posibilitatea sa ajunga la domiciliu inapoi dupa recoltarea testului, de 4 luni sunt organizate spatii de asteptare in corturile de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta care sut montate langa Unitatea Primire Urgenta.

Se numeste izolator in alte spitale, noi l-am denumit spatiu de monitoarizare si asteptare. Acest spatiu a fost inlocuit cu containere. Spitalul a achizitionat aceste containere care au incalzire si care au avantajul unei incinte mult mai protective si mai calde pentru pacientii in asteptarea rezultatelor.

In aceste containere incalzite pot aptepta pana la 8 pacienti.

Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD Iasi

E mai cald, e mai bine, dar numarul de locuri intr-o astfel de incinta din container este evident limitat. De aceea pacientii sunt invitati sa apeleze la medicul de familie, sa apele DSP-ul care trimite conform protocolului un echipaj de la Serviciul de Ambulanta care sa recolteze la domiciliu si sa ramana in asteptare pentru decizia ”este poztivit” am venit la spital pentru a fi evaluat cate Spitalul de Boli Infectioase sau spitalele suport Covid sau  ”este negativ” si atunci trebuie explorata eventual o alta patologie.

Seful UPU SMURD Iasi, Diana Cimpoesu a mai precizat ca in luna octombrie a crescut numarul de suspecti si de pozitivi Covid.

Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD Iasi

Numarul pacientilor e clar ca a crescut in luna octombrie, a crescut atat numarul suspectilor cat si numarul celor pozitivi. Daca dintre cei care se prezentau in urgenta si aveam suspiciunea, recoltam testul, proportia era inainte de luna octombrie cam 30 %, a crescut la 50 %. Asta se reflecta si in numarul crescut de pacienti pozitivi pentru care apoi cautam locuri in spitale dedicate si in Clinica de Medicina Interna care este suport Covid in Spitalul de Urgenta.

In momentul de fata la Unitatea de Primiri Urgente de la „Sf. Spiridon” se prezinta circa 200 de pacienti zilnic, dintre care 50 sunt in medie, suspecti de Covid 19.