Consumul de ciuperci din pădure poate fi fatal

O femeie a fost adusa in stare grava la Spitalul Parhon din Iasi dupa ce a mancat ciuperci din padure. Medicii au reusit sa o salveze insa trag un semnal de alarma populatiei deoarece exista specii atat de toxice incat poate aparea si decesul in doar cateva zile.

Este perioada ciupercilor de padure si vedem cum au aparut comerciantii ambulanti pe la toate colturile de strada cu ciuperci de diferite marimi si culori. In unele situatii sunt necesare teste pentru a vedea daca ciupercile sunt sau nu comestibile, analiza vizuala sau ruperea lor nefiind o masura sigura 100%.

Șef lucr. dr. Tiberius Balaeș, Profesor Facultatea de Biologie, UAIC

„Confuzii care pot fi facute foarte usor intre specii comestibile si specii cu care culegatorii stiu ca le-au consumat de-a lungul timpului si sunt familiarizati cu ele si specii toxice. Pe fondul precipitatiilor crescute, ciupercile se imbiba cu apa, caracterele se modifica, isi schimba culoarea chiar si forma si nu mai pot fi recunoscute atat de usor. ”

Trei persoane au ajuns la spital doar in ultima perioada dupa ce au mancat ciuperci otravitoare din padure.

Ionut Nistor, Purt.Cuv. Spitalul Parhon Iasi

„ Primul barbat de 32 de ani care a consumat o cantitate mica de ciuperci. La interval de 12 ore s-a prezentat la spital cu greata, varsaturi. A fost stabilit acest diagnostic de intoxicatie cu ciuperci si adresat la Parhon pentru efectuarea dializei hepatice. Starea lui s-a ameliorat semnificativ”.

O femeie a fost adusa in stare de coma, cu insuficienta renala si prognostic rezervat. Medicii spun ca este foarte important ca pacientii sa se prezinte imediat la spital dupa ce apar primele simptome de greata, varsaturi.

„Ciupercile au fost culese de un vecin din padure. Au fost aduse acasa de sotul meu. L-am gatit impreuna, au fost curatate. Nimic iesit din comun la ele. Au fost ciuperci cunoscute si am mancat o tocanita. Am mancat joi dupa amiaza. Dupa am inceput cu dureri de stomac foarte mari”, a spus pacienta.

Specialistii au si cateva recomandari pentru persoanele care doresc sa consume astfel de specii pentru ca unele pot fi periculoase.

Șef lucr. dr. Tiberius Balaeș, Profesor Facultatea de Biologie, UAIC

„Exista specii pentru care e necesara analiza microscopica pentru a le recunoaste. Nu le putem decela cu ochiul liber sau specii pentru care noi folosim reactivi speciali. Buretele viperei este o ciuperca toxica, contine un complex de toxine ce afecteaza tesutul hepatic. Simptomele apar la cateva zile de la ingerare. Simptomele sunt usoare, pacientii le trec cu vederea iar apoi apar simtomele severe cand se ajunge prea tarziu la spital. Poate fi confundata cu mai multe specii de ciuperci comestibile: ciuperci verzi, vinetele, painisoare sau alte denumiri populare folosite pentru aceasta specie si pe care unii culegatori din mediul rural o consuma”.

Singura sursa de unde se pot cumpara ciuperci sanatoase sunt comerciantii autorizati sau cele de cultura, care nu prezinta niciun pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *