Construcția podului peste râul Siret, sistată din cauza unor broaște și a unor gândaci

Planurile de construcție a unui pod vital care ar fi legat județele Botoșani și Suceava peste râul Siret au fost blocate după ce autoritățile au descoperit specii de broască și gândaci protejate de lege în zona respectivă.

Luni, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a declarat că Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a identificat o specie de broască europeană de baltă și două specii de gândaci – rădașca și croitorul cenușiu – în perimetrul unde ar fi urmat să fie construit podul.

Această descoperire a condus la oprirea proiectului de construcție, care avea o finanțare estimată la opt milioane de euro. Federovici a subliniat că această situație ar putea duce la pierderea finanțării pentru proiectul vital de infrastructură, care ar fi facilitat o conexiune mai bună între comunitățile locale.

Proiectul podului peste Siret, la Talpa, a fost inițiat în anul 1995, după ce un pod existent de beton armat a fost dinamitat în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, lipsa fondurilor a dus la abandonarea construcției. Administrațiile județene din Botoșani și Suceava au reluat proiectul anul trecut, dar descoperirea speciilor protejate a adus un nou obstacol în calea finalizării acestuia

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța continuării proiectelor de infrastructură strategică, chiar și în zonele cu specii protejate. El a argumentat că alte țări europene au realizat autostrăzi și alte investiții majore prin ariile naturale protejate, fără a provoca tragedii ecologice majore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *