Consternare in Cipru dupa ce tara a fost amenintata de Hezbollah ca ar putea deveni o tinta

Stare de șoc in Cipru după amenințările grupului militant libanez Hezbollah că tara ar putea deveni o țintă dacă va permite Israelului să-și folosească teritoriul în orice conflict între cele două părți, despre care diplomații se tem că sunt în pragul unui război cu drepturi depline.

În ciuda faptului că UE și-a exprimat sprijinul fără rezerve pentru cel mai estic membru al său, a fost clar joi că avertismentul șefului Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah a declanșat alarma în Nicosia, unde oficialii au insistat că republica insulară rămâne un „stâlp al păcii” într-o regiune altfel volatilă.

„Cipru nu este implicat și nu va fi implicat în niciun război sau conflicte”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Konstantinos Letymbiotis, pentru postul public CyBC. „Prin urmare, declarațiile făcute de liderul Hezbollah nu corespund realității”.

El a spus că Ciprul are relații „excelente” cu Libanul și că nu va permite niciunui stat să-și folosească teritoriul pentru operațiuni militare împotriva altuia.

Nasrallah a avertizat miercuri despre un război „fără reguli sau plafoane”, în timp ce încerca să evidențieze pericolele unei ofensive israeliene la scară largă împotriva organizației sale aliniate Iranului.

Luând pe mulți prin surprindere, el a amenințat și Ciprul , spunând: „Deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote către inamicul israelian pentru a viza Libanul ar însemna că guvernul cipriot este parte a războiului, iar rezistența [Hezbollah] se va ocupa de el ca parte a razboiul.”

Nervozitatea din Nicosia nu s-a limitat la oficialii guvernamentali. Diplomații occidentali staționați în sudul recunoscut internațional al insulei divizate și-au exprimat și ei consternarea față de spectrul Ciprului, o destinație turistică populară și aflată la doar 40 de minute de zbor de Tel Aviv, care este atrasă în tumultul Orientului Mijlociu dacă izbucnește un război cu drepturi depline între cei doi dușmani.

„Hezbollah are o istorie în a acționa împotriva amenințărilor sale”, a spus un reprezentant al UE. „Hezbollah știe că Ciprul nu are capacitatea militară de a răspunde și, în acest sens, este o țintă ușoară.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *