Constelația bibliotecilor, proiect astronomic

foto_Mihaela_Morariu

Proiecte la Biblioteca Judeţeană

Proiectul “Constelatia bibliotecarilor” urmareste inovarea si diversificarea serviciilor de biblioteca. Prin intermediul acestuia se vor infiinta cluburi de astronomie in cinci biblioteci din judetul Iasi.

„Constelatia bibliotecilor este un proiect cu finantare nerambursabila din partea Fondului Cultural National AFCN. Valoarea totala a proiectului este de 65.536.000 lei din care 56.536.000 lei este valoarea nerambursabila si 7000 de lei contributia Bibliotecei Judetene. Proiectul urmareste crearea a cinci cluburi de astronomie in cinci biblioteci comunale din judetul Iasi: Deleni, Belcesti, Erbiceni, Sipote si Ceplenita. In cadrul carora vor fi dotate cu telescoape si accesorii, menite sa faca o activitate specifica pe timp de zi sau pet imp de noapte a cerului.”, a declarat Mihaela Morariu, manager proiect.

In cadrul proiectului vor fi achizitionate 5 kit-uri de astronomie, se vor desfasura cursuri de initiere in domeniu pentru bibliotecari si vor avea loc ateliere de cunoastere si manevrare a echipamentelor speciale.

„Cred ca este un proiect unic in Romania deoarece in urma acestui proiect se vor infiinta in mai multe comune din judetul dumneavoastra cinci astro-cluburi si consider ca acest rezultat final este foarte impotant, precum si achizitia de instrumente optice, ceea ce va duce in final la opoularizarea astronomiei in judetul Iasi si cu siguranta si alte persoane passionate de astronomie se vor implica mi departe in acest proiect.”, a completat Jan- Ovidiu Tercu, observator astronomic.

Una dintre activitatile notabile ale proiectului este tabara de astronomie organizata in cele cinci biblioteci rurarele din judetul Iasi.