Constantin și Elena, la mulți ani!

foto_Constantin_Elena

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte astazi pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare şi pe mama sa, Elena, doi dintre cei mai iubiţi sfinţi de către români, mulțumită cărora creştinismul a devenit religie permisă, jertfele au fost interzise şi duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman. Perioada în care au domnit este cunoscută ca „Epoca de aur”.

Peste 1,75 milioane de români îşi serbează astazi onomastica, aproximativ 1,1 milioane dintre aceştia fiind bărbaţi. In aceasta dimineata, bisericile au fost pline cu enoriasi care au venit sa imparta din putinul lor cu cei mai putin norocosi.

În ziua de 21 mai, în calendarul popular este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare. În această zi, este interzis să se muncească iar, prin odihna de la muncile câmpului, se crede că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Si pentru ca Ileana sau Costica fac cinste azi, sus paharul, la multi ani!