Constanta construieste un nou CET cu bani din PNRR. Lucrarea va fi executata de o firma botosaneana

Proiectul de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic din Constanta trece la nivelul următor dupa ce a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului CET!

„Sistemul de termoficare din Constanța se afla în pragul colapsului. A fost ignorat mult prea mulți ani. Acesta a fost motivul pentru care am prioritizat investițiile la rețeaua termică, reușind, în numai trei ani și jumătate, să reabilităm peste 60% din rețeaua de conducte. Construirea noii centrale termo-electrice pe gaze este un proiect la care lucrăm de multă vreme”, a mentionat Vergil Chitac, primarul Constantei.

Contractul de finanțare a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023, prin Hotărâre de Guvern, CET-ul a trecut oficial din administrarea statului român prin Ministerul Energiei, în domeniul public al municipiului Constanța și asa s-au continuat investițiile cu bani europeni.

„Mi-am propus să reabilitez toată instalația de termie a orașului și se văd deja primele rezultate prin reducerea pierderilor și ieftinirea gigacaloriei cu 100 lei pentru populație. Sunt conștient că există un oarecare scepticism față de sistemul centralizat de încălzire și apă caldă care, din cauza lipsei investițiilor, a ajuns să ofere servicii proaste și scumpe. Noua Centrala Termo-electrică și schimbarea rețelei termice a orașului cu țevi preizolate înseamnă doar avantaje pentru constănțeni. Avariile, implicit sistările de apă caldă și căldură, s-au împuținat, iar nouă Centrală Termo-electrică va furniza apă caldă 24 de ore din 24, fără opriri pentru revizii, așa cum se întâmplă acum”, a adaugat primarul.

Noua centrală va funcționa pe gaz, în regim de cogenerare, cu o capacitate instalată de 97 MW. Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.

Contractul a fost castigat de firma botosaneana Elsaco, a patronului de la FC Botosani, Valeriu Iftime. „Instalația de cogenerare de înaltă eficiență va fi formată din 5 motoare termice cu ardere internă, cu funcționare pe gaze naturale în configurație flexibilă, care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale. Restul de energie este produs de 4 cazane de apă caldă, respectiv 2 cazane de abur. Motoarele și cazanele fiind pregătite să funcționeze cu hidrogen în amestec cu gaz natural vor îndeplini cerințele legislației de la nivel european, iar utilizarea acestora va însemna și un pas către un viitor mai verde”, a declarat Alexandru Zală, Manager Proiect Elsaco Electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *