„Conspirationistii” au avut dreptate! Bill Gates a fost creierul din spatele pandemiei

In spatele filantropiei, marii bogati ai lumii fenteaza taxe si impozite. Averile lor au devenit atat de mari incat pot sa rivalizeze cu PIB-ul unei tari. Pandemia de coronavirus a fost o afacere banoasa in spatele careia s-a aflat un singur om, Bill Gates. Dupa 7 luni de investigatii, doua publicatii prestigioase, Politico si Die Welt au scos in evidenta ca mai multe grupuri private din sanatate, și-au folosit influența pentru a controla strategia globală de combatere a pandemiei de Covid-19. Acestea gravitau in jurul miliardarului american.

Guvernele lumii nu au fost pregătite pentru Covid. Din America până în Europa și Asia, statele lumii au trecut de la minimizarea amenințării pana la închiderea granițelor si încercări nefaste de a înăbuși o răspândire virală care a cuprins în curând lumea. Patru organizații neguvernamentale globale de sănătate au început să facă planuri.

Ceea ce a urmat a fost o schimbare constantă, aproape inexorabilă a puterii de la guvernele copleșite la un grup de organizații neguvernamentale.

În timp ce națiunile încă dezbăteau gravitatea pandemiei, grupurile au identificat potențiali producători de vaccinuri și au vizat investiții în dezvoltarea de teste, tratamente și vaccinuri. Si-au folosit influența pe lângă Organizația Mondială a Sănătății pentru a contribui la crearea unui plan ambițios de distribuție la nivel mondial pentru diseminarea acelor instrumente Covid către națiunile nevoiașe, deși în cele din urmă nu au reușit să-și țină promisiunile inițiale.

Cele patru organizații au lucrat împreună în trecut, iar trei dintre ele au împărtășit o istorie comună. Cea mai mare și mai puternică a fost Fundația Bill & Melinda Gates, una dintre cele mai mari filantropii din lume. Apoi au mai fost Gavi, organizația globală de vaccinare pe care Gates a ajutat-o ​​pentru a inocula oamenii din țările cu venituri mici, și Wellcome Trust, o fundație britanică de cercetare cu o dotare de miliarde de dolari, care a colaborat cu Fundația Gates în anii precedenți. În cele din urmă, a existat Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei sau CEPI, grupul internațional de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor pe care Gates și Wellcome l-au ajutat să-l creeze în 2017.

Organizațiile societății civile care activează în națiunile mai sărace, inclusiv Doctori Fără Frontiere, și-au exprimat îngrijorarea față de noțiunea că grupurile dominate de Occident, care beneficiază de echipe de specialiști de elită, vor participa la procesul de luare a deciziilor vitale care urmau să afecteze populația țărilor sărace.

Aceste tensiuni s-au intensificat și mai mult atunci când Fundația Gates s-a opus eforturilor de renunțare la drepturile proprietății intelectuale, o decizie pe care criticii au interpretat-o ca pe o protejare a intereselor marilor companii farmaceutice în detrimentul oamenilor care trăiesc în națiunile mai sărace.

„Ce îl califică pe Bill Gates să dea sfaturi și să consilieze guvernul american despre unde ar trebui să își direcționeze resursele extraordinare?” a întrebat Kate Elder, consilier de top în politica vaccinurilor pentru Doctori Fără Frontiere.

OMS a fost crucial în procesul prin care cele patru organizații au câștigat putere. Mare parte din influența pe care grupurile o au asupra OMS se trage, pur și simplu, de la bani. De la începutul pandemiei, în 2020, Fundația Gates, Gavi și Wellcome Trust au donat în total peste 1,4 miliarde de dolari pentru OMS – o sumă mult mai mare decât contribuția celor mai mulți membri oficiali, inclusiv SUA și Comisia Europeană, potrivit datelor OMS.

„Trebuie să ținem minte că atunci când vorbim de Fundația Gates, este ca și când ai de-a face cu o altă țară importantă din punctul de vedere al donațiilor către organizațiile globale de sănătate”, a spus un fost oficial de top din sistemul sanitar american.

COVAX, un consorțiu special operat de Gavi, CEPI și UNICEF, a avut ca obiectiv livrarea a 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul anului 2021, dar până în luna septembrie a acelui an, aceștia au reușit să distribuie doar 319 milioane de doze. Până în august 2022, doar 20% din populația Africii era vaccinată – un procent periculos de scăzut.

Lucrând îndeaproape cu OMS, cele patru grupuri au jucat un rol central în crearea unei inițiative cunoscute sub numele de Accesul la instrumentele Covid-19 Accelerator sau ACT-A, care s-a concentrat pe asigurarea și furnizarea de teste, tratamente și doze de vaccin la nivel scăzut și mediu. – țări cu venituri din întreaga lume. COVAX — un consorțiu special operat de Gavi, CEPI și UNICEF — este pilonul vaccinului al inițiativei ACT-A. Liderii mondiali au lansat o campanie pentru a acoperi deficitul de finanțare ACT-Accelerator de 16 miliarde de dolari și costurile de livrare în țară de 6,8 miliarde de dolari pentru a face pași vitali pentru a pune capăt pandemiei ca o urgență globală în 2022. Politico si Die Welt, sustin ca banii  au mers direct către entitățile implicate în inițiativă, precum Gavi și CEPI.

Principalele concluzii ale anchetei:

1. Cele patru organizații au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pe Covid din 2020 – aceeași sumă ca principala agenție din SUA însărcinată cu combaterea Covid în străinătate.

2 Organizațiile au oferit împreună 1,4 miliarde de dolari Organizației Mondiale a Sănătății, unde au contribuit la crearea unei inițiative critice de distribuire a instrumentelor Covid-19. Acest program nu a reușit să-și atingă reperele inițiale.

3 Liderii organizațiilor au avut acces fără precedent la cele mai înalte niveluri ale guvernelor, cheltuind cel puțin 8,3 milioane de dolari pentru a face lobby parlamentari și oficiali din SUA și Europa.

4.Oficiali din SUA, UE și reprezentanți ai OMS s-au rotit prin aceste patru organizații ca angajați, ajutându-i să-și consolideze legăturile politice și financiare la Washington și Bruxelles.

5 Liderii celor patru organizații s-au angajat să reducă decalajul de capital propriu. Cu toate acestea, în timpul celor mai grave valuri ale pandemiei, țările cu venituri mici au rămas fără vaccinuri care să salveze vieți.

6 Liderii a trei dintre cele patru organizații au susținut că nu era necesară ridicarea protecției proprietății intelectuale pentru a crește proviziile de vaccin – despre care activiștii credeau că ar fi ajutat la salvarea de vieți.