Consiliul UE a stabilit calendarul privind decizia de aderare a României la Spațiul Schengen

spațiul Schengen

Consiliul Uniunii Europene, condus în a doua jumătate a acestui an de Cehia, a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru trei state comunitare – România, Bulgaria şi Croaţia, a anunțat eurodeputatul USR Vlad Gheorghe. Luna aceasta vor fi două reuniuni europene, iar pe 9 decembrie va avea loc votul decisiv în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

„Am primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen din țara noastră, precum și calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic european”, a transmis Vlad Gheorghe printr-o postare pe Fcaebook.

Potrivit acestuia, pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre aceste vizite și rezultatele pozitive – cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen.

Vlad Gheorghe a precizat că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru ”informații actualizate” despre modul în care România îndeplinește condițiile de aderare. COREPER va primi raportul acesto vizite la întâlnirea din noiembrie.

Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne ( JAI – consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene).

„Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen. România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condițiile impuse tuturor celorlalte state membre și românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa”, a mai spus Vlad Gheorghe.