Consiliul Naţional al Elevilor cere un cadru legal predictibil de funcţionare a şcolilor după vacanţa de două săptămâni

clasa scoala

Consiliul Naţional al Elevilor cere un cadru legal predictibil de funcţionare a şcolilor după vacanţa de două săptămâni, începând din 25 octombrie.

„Solicităm în mod ferm ca, după cele două săptămâni de vacanţă, autorităţile să asigure un cadru legal unitar şi predictibil pentru funcţionarea şcolilor, precum şi să asigure testarea non-invazivă a elevilor şi a personalului din învăţământ de cel puţin două ori pe săptămână, fără să mai tergiverseze în mod vădit procedura de licitaţie şi de achiziţie. Nu ne putem asuma ca, după o astfel de măsură de compromis, şcolile să fie în continuare nepregătite pentru desfăşurarea actului educaţional faţă în faţă. Totodată, ne manifestăm dezacordul cu privire la o prelungire a acestei vacanţe de două săptămâni sau cu o trecere unitară, la nivel naţional, în scenariul online, având în vedere faptul că pierderile generate de astfel de măsuri vor fi imense, imposibil de recuperat pe parcursul acestui an şcolar”, potrivit unui comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

Consiliul Naţional al Elevilor este de părere că autorităţile trebuie să clarifice modul în care va fi modificat anul şcolar în curs, dar şi să prezinte de urgenţă situaţia infrastructurii din unităţile de învăţământ (dotarea cu teste non-invazive), precum şi alte eventuale măsuri complementare care pot suferi modificări, incluzând calendarul susţinerii examenelor naţionale.

„Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei să convoace de urgenţă o şedinţă cu partenerii de dialog social, astfel încât să se poată stabili modificările survenite ca rezultat al impunerii unei vacanţe de două săptămâni. De asemenea, solicităm ca, în orice fel de ipoteză de lucru, să se aibă în vedere menţinerea calendarelor examenelor naţionale în forma cunoscută în prezent, precum şi a datei de finalizare a cursurilor în anul şcolar 2021-2022. În acelaşi timp, dacă semestrul I va fi micşorat cu două săptămâni, iar orele se vor recupera în semestrul al II-lea, Ministerul Educaţiei trebuie să adopte o derogare de la dispoziţia referitoare la numărul minim de note la o disciplină, pentru a nu aduce elevii şi profesorii în ipostaza de a forţa metodele de evaluare în mod inutil, având în vedere că nu vor fi fost parcurse toate conţinuturile curriculare”, prevede sursa citată.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan, a atras atenţia că este „vital” ca decidenţii să nu se ascundă sub „pretextul vacanţei forţate”, ci să se folosească de această perioadă pentru a finaliza achiziţia de teste non-invazive şi pentru a stabili „un set de norme foarte clare” după care să funcţioneze şcolile