Consiliul Naţional al Elevilor cere măsuri de siguranţă pentru ca adolescenţii să poată avea şanse egale la examenul de bacalaureat
Consiliul Naţional al Elevilor cere măsuri de siguranţă pentru ca adolescenţii să poată avea şanse egale la examenul de bacalaureat şi, ulterior, la înscrierea în învăţământul universitar.
Solicitarea vine după ce la prima sesiune de bacalaureat de anul acesta 300 de lucrări la limba şi literatura română au avut, după recorectare, note modificate cu mai mult de un punct şi jumătate.
Elevii precizează într-un comunicat că baremele de corectare lasă loc de interpretare şi că unii profesori nu acordă punctaje parţiale pentru răspunsuri incomplete sau pentru paşii de rezolvare, ceea ce poate duce la discrepanţe substanţiale de notare între elevi. Mai există şi erori umane în momentul în care sunt introduse în sistem punctaje eronate, un alt aspect care poate afecta viitorul elevilor, mai subliniază consiliul.
Pentru ca elevii să poată avea şanse egale la examenul de bacalaureat şi, ulterior, la înscrierea în învăţământul universitar, este fundamental ca toţi profesorii care fac parte din comisiile de evaluare să beneficieze de aceeaşi instruire şi de o prelucrare mult mai aprofundată a baremului, atrage atenţia Consiliul Naţional al Elevilor.
Datele Ministerului Educaţiei arată că din cele aproape 55.000 de note contestate, mai puţin de 3.000 au rămas neschimbate şi aproximativ 2.760 de absolvenţi de clasa a XII-a au reuşit să promoveze examenul după ce au cerut reverificarea lucrărilor. Rata de promovare a acestei sesiuni a bacalaureatului este de 75%.