Consiliul Județean susține inițiativa #DiscoverEU Iași – Chișinău – Odessa

273007098_301007265394317_8751788092546147387_n

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a transmis către Guvernul României o scrisoare de susținere a inițiativei #DiscoverEUIasiChisinauOdesa, co-semnată de Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași, prin care invită Secretariatul General al Guvernului să asigure leadership-ul inițiativei și să susțină demersul de acordare de către Comisia Europeană a unor permise de călătorie pe această rută pentru aproximativ 10.000 de tineri.

Consiliul Județean a susținut încă de la început această inițiativă a grupului de lucru format din Căile Ferate din Moldova, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) pentru lansarea și promovarea rutei feroviare regulate Iași-Chișinău-Odessa.

Scopul programului este promovarea rutei feroviare Iași – Chișinău – Odessa și extensia programului #DiscoverEU prin acordarea de permise de călătorie pentru tinerii de 18 ani care doresc să călătorească cu trenul pe această rută. Totodată, această inițiativă are și obiectivul de a susține sectorul turistic din cele trei țări, cunoscut fiind faptul că turismul a fost unul dintre cele mai afectate domenii de activitate de către pandemia de Covid-19.

„Tinerii sunt curioși și energici, iar călătoria a devenit astăzi modul lor preferat de a cunoaște lumea. Îmi doresc să îi susținem, să le stimulăm entuziasmul și să-i sprijinim să descopere istoria, patrimoniul și cultura națională, dar și pe a țărilor vecine. Sunt sigur că atât tinerii români, cât și cei moldoveni și ucraineni vor fi încântați să devină Ambasadori #DiscoverEU, să promoveze turismul și valorile țărilor noastre, creând o frumoasă comunitate. Iașul și celelalte județe din regiunea Moldovei vor putea să consolideze și mai mult relațiile cu vecinii noștri odată cu implementarea acestei inițiative. Astfel, vom promova călătoria cu trenul ca mijloc de transport alternativ și prietenos cu mediul și vom susține domeniul turismului și coeziunea la nivel transfrontalier”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.