Consiliul Județean Neamț trebuie să suplimenteze de urgență alocația de hrană pentru pacienții Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț

ste nevoie în extremă urgență să se mărească suma pentru norma de hrană zilnică a unui bolnav din spitalul administrat de Consiliul Județean Neamț. Această normă este acum de 22 lei și e alocată prin CAS, Consiliul Județean nesuplimentând această cheltuială cu niciun leu. Să mănânce cei care conduc Consiliul Județean de 22 lei pe zi, dacă pot, și să-i invite la masă și pe consilierii județeni de la toate partidele, ca să nu facem discriminări.

Au fost niște discuții în 2020 în Consiliul Județean pe această temă și o majorare care a fost strict în cadrul pandemiei, urmând ca spitalul să facă o notă de fundamentare pentru majorarea alocațiilor de hrană, dar nu au făcut-o pentru că spitalul nu face ce vrea el fără să ceară înainte voie mai-marilor de la județ, dar asta e mai puțin important. Consiliul Județean nu are voie să se împiedice de vreo cerere venită de la spital. Asta cu hârtiile e doar dacă se vrea să se amâne ceva. Fundamentarea alocării a cel puțin 10 lei la norma zilnică de hrană a unui bolnav este justificată în primul rând de bunul simț elementar, dar ca justificare legală se folosește matematica și statistica oficială, nu e nevoie de nicio fundamentare academică.

Inflația de la ultima discuție în Consiliul Județean pe tema hranei din spital a fost de aproximativ 37%. 2021: 5.0%, 2022: 13.7%, 2023: 9.6% și pentru anul 2024 inflația este proiectată să fie în jur de 4.8% până la sfârșitul anului.

Dar, dincolo de inflație avem creșterea prețurilor la alimente care a fost de 60% oficial în acest timp, că în piața reală ea a depășit 80%, dar ne vom referi doar la creșterea oficială care poate fi luată în considerare la o hotărâre de consiliu județean.

În 2021, prețurile alimentelor au crescut cu aproximativ 8.8%; în 2022, 22.1%; în 2023, cu 14.3%; și în 2024, se preconizează o creștere mai mică, estimată la aproximativ 5.1% (Banca Națională a României). Prin urmare, în orice variantă ar calcula ei norma de hrană de la spital, este nevoie de bani în plus ca să poată mânca decent pacienții. Creșterea oficială a prețurilor alimentelor de aproape 60% și inflația generală de aproximativ 37% justifică majorarea alocației zilnice de hrană cu cel puțin 10 lei pentru a asigura un nivel adecvat de nutriție pentru pacienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *