Consiliul Concurentei acuzat ca a amendat Cel.ro pentru a favoriza eMAG.ro

Sharing is caring!

CEL.ro a fost amendat in octombrie 2018 de catre Consiliul Monopolului cu suma de 1,604,029 lei pentru preluarea a 3 domenii de internet de la o firma concurenta ce-si restructura activitatea din cauza pierderilor fara sfarsit.

Prin intermediul canalului sau de Youtube, seful CEL.ro explica intr-un clip care a facut pana acum peste 160.000 de vizualizari si 1.900 share-uri pe Facebook de ce considera ca aceasta amenda este un abuz grosolan din parte consiliului, care, din dorinta de a elimina cu orice pret CEL.ro din piata, a folosit documente false si a abuzat de pozitia sa, ignorand prevederile legii concurentei.

Acesta mai afirma ca, chiar daca responsabilitatea consiliului este prin lege sa asigure un mediu concurential corect, acesta printr-o serie de abuzuri a distrus concurenta, ajutand emag sa preia controlul la peste 75% din comertul online romanesc. Iar pentru ca se pare ca 75% nu era de ajuns, acest consiliu a continuat cu un nou abuz amendand  pe nedrept magazinul online concurent CEL.ro.

Ca reactie la cele afirmate, NOD (fost Asesoft, detinut de seful emag si ajuns monopol pe piata distributiei IT prin metode similare de descurajare a concurentei), a redus si mai mult limita de credit oferita CEL.ro, limita care deja fusese redusa drastic in luna martie.

In continuarea clipului Tiberiu Pop enumera motivele pentru care CEL.ro nu era obligat de lege sa declare respectiva tranzactie la Consiliu evidentiind totodata abuzurile facute de acesta.

In primul rand aduce in discutie faptul ca investigatia a fost declansata de Consiliu si autorizata de Curtea de Apel in baza unor documente false care atestau existenta cifrei de afaceri a firmei de la care CEL.ro a preluat domeniile, documente care, pentru a ascunde frauda, la 9 luni de la inceperea investigatiei au disparut. Daca acele documente nu ar fi fost fabricate de consiliu intreaga investigatie nu ar fi avut loc, deci nici amenda, cifra respectiva fiind esentiala pentru a determina daca legea concurentei se aplica sau nu.

In lipsa respectivelor documente, in loc sa renunte la investigatie, disperati sa dea cu orice pret amenda, consiliul a inventat un mail (primit de pe un domeniu care nu exista) care ar atesta cifra, acesta fiind si unicul ,,document” pe care se bazeaza decizia finala cat si calcularea valorii amenzii.  Seful CEL.ro afirma ca un astfel de document in lipsa unei semnaturi electronice asa cum cere legea 455/2001 este null, oricine putand fabrica unul.

Mai departe Tiberiu Pop ridiculizeaza incompetenta bugetarilor de la Consiliu care chiar daca confirma ca CEL.ro a preluat doar 3 domenii de internet, se afla intr-o eroare grava si afirma ca domeniile de internet au domeniu de activitate si ca sunt magazine online. Pop arata cum un domeniu este de fapt doar o mica piesa dintr-un magazin online si nu invers, rolul lui fiind de a te ajuta sa ajungi mai usor la adresa IP a magazinului tau preferat.

Si pentru ca legea concurentei este destul de bine scrisa chiar daca interpretarea ei de catre Consiliu este mai mult decat abuziva, seful CEL.ro enumera mai departe articolele din lege de care Consiliul nu a tinut cont sau pe care le-a interpretat vadit eronat.

Primul articol prezentat este 67 care afirma ca, din cifra de afaceri, ar fi trebuit sa se ia in calcul doar valoarea domeniilor de internet. Dar cum Consiliul a echivalat in mod aberant notiunea de domeniu de internet cu cea de magazin, iar mai apoi a considerat ca magazin online e tot una cu firma care a vandut domeniile (cu toate ca aceasta mai avea si alte obiecte de activitate), au reusit sa concluzioneze in logica lor de bugetari corupti si incompetenti ca domeniile de internet de sine statator au generat toata cifra de afaceri. Aia fictiva.

Mai departe, Pop arata ca preluarea a facuta parte dintr-o operatiune de restructurare in care cifra de afaceri a vanzatorului a scazut de la 31 mil. lei in 2014 la 12 mil. lei in 2016 iar numarul de angajati de la 37 la 2, preluare care conform articolului 10 din lege litera d) nu este supusa notificarii catre consiliu.

Chiar daca in clip nu apare, mentionam si faptul ca preluarea celor 3 domenii, contrar logicii consiliului nu a dus la dobandirea de catre CEL.ro a controlului firmei vanzatoare, domeniile fiind doar o mica parte din activele detinute de aceasta. In plus, firma vanzatoare si-a incetat activitatea facand astfel imposibila controlarea sa de catre o alta firma.  Iar fara control, conform legii nu exista notiunea de concentrare economica, deci nici motivul pentru care CEL.ro sa anunte Consiliul de preluarea domeniilor de internet.

Infiintat in 2004, CEL.ro este cel mai mare magazin online 100% romanesc, crescut bio, fara adaos de pile si relatii, cu 100 de angajati harnici si 266.299.913 lei cifra de afaceri in 2018.

shares