Consiliile județene își fac propria linie aeriană. Cum arată avionul care poate transporta 19 persoane, iar într-o oră să parcurgă 430 de kilometri

Consiliile judeţene care gestionează aeroporturi îşi doresc înfiinţarea unei noi companii aeriene româneşti. Şi asta pentru ca ei să se poată deplasa, cu propriile avioane, între municipiile reşedinţă de judeţ. Primii paşi au fost făcuţi deja, iar un avion care ar putea zbura pe astfel de curse interne a fost prezentat zilele trecute, la Braşov.

Aparatul de zbor este fabricat în Cehia și deja zboară în Uzbekistan, cu același tip de misiuni civile: interconectivitate urbană, în zone unde infrastructura terestră este deficitară.

Un astfel de avion are o capacitate de transport de 19 persoane, la un singur zbor și poate acoperi, într-o oră, o distanță aeriană de 430 de kilometri. 

Compania de zbor a consiliilor județene are și un nume ales: Liniile Aeriene Române. Este bună parte din vechiul nume interbelic al companiei naționale Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat. Ideea este simplă: prin asocierea a 15 consilii județene, se înființează această societate pe acțiuni. Fiecare consiliu își asumă costurile unui avion, iar zborurile pot începe.

În prezent, proiectul este în faza unui studiu de oportunitate, pe care și l-a asumat Camera de Comerț și Industrie a României. Urmează constituirea, în acte și fapte, a societății de transport aerian.

Costul unui avion din clasa celor cu 19 locuri de călători începe de la 7,5 milioane de euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *