Consilierul Răzvan Timofciuc propune un proiect pentru înverzirea parcărilor aflate la nivelul solului

spatii verzi

Consilierul local PNL Răzvan Timofciuc, președintele Comisiei de Mediu din cadrul Consiliului Local, a înaintat Primăriei un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru înverzirea spațiilor betonate/asfaltate din Iași.

”Prin acest proiect propun plantarea unui copac la fiecare trei locuri de parcare aflate la nivelul solului. Sunt vizate atât parcările publice, cât și cele private.  În condițiile în care Iașul este cel mai poluat oraș din România cu particule mai mici de 10 microni și 2.5 microni, așa cum relevă măsurătorile realizate de Agenția pentru Protecția Mediului și organizații independente precum AirVisual, este de bun-augur acest proiect pentru că arborii filtrează aerul, absorb dioxidul de carbon emis de autoturisme şi reduc concentraţia de praf extrem de dăunătoare sănătății”, a spus Răzvan Timofciuc.

Trebuie avut în vedere și că nivelul ridicat de căldură emanat de spatiile betonate/asfaltate de sute sau chiar mii de metri patrati de asfalt, mai ales acelor din zonele comerciale, creează temperaturi extrem de mari (căldura urbană), care afectează în mod negativ sănătatea și confortul oamenilor.

Reamintim că aleșii local au propus alte trei initiative punctuale pentru combaterea poluării: înverzirea tuturor zonelor înămolite/degradate din cartiere, achiziția achiziţia a 2 filtre de purificare a aerului care pot fi amenajate în cele mai poluate zone din oraş și obligarea tuturor dezvoltatorilor imobiliari la aprobarea PUZ-ului și emiterea autorizației de construire de a realiza cel puțin 10 mp spațiu verde/apartament.