Consilierii PNL vor vota împotriva proiectului de hotărâre care presupune modificarea tarifelor pentru activitatea de salubrizare

foto_Salubris

Mâine, în sedința de Consiliu Local, consilierii PNL vor vota împotriva proiectului de hotărâre care presupune modificarea tarifelor pentru activitatea de salubrizare. În medie, tarifele pentru serviciile Salubris vor fi cu 4,26% mai mari dacă acest proiect va fi adoptat.

„Ieșenii trebuie să știe că această creștere vine după ce anul trecut tarifele de salubritate au crescut cu 33%. Astfel, în decurs de mai puțin de un an, vom avea o creștere de aproximativ 40% a taxei de salubritate.  Evident, aleșii PNL Iași nu pot susține un astfel de proiect.”

Dacă proiectul va fi aprobat, de la 1 septembrie, ieşenii care locuiesc la bloc vor plăti 8,90 lei/persoană (inclusiv TVA), în loc de 7,44 lei/persoană.

Scumpirea îi va afecta şi pe cei din gospodăriile individuale, ale căror tarife diferă în funcţie de numărul de persoane: 14,60 lei/lună/o persoană (în loc de 12,26 lei), 25 lei – două persoane (în loc de 21,03 lei), 34,4 lei – trei persoane (în loc de 28,91 lei ), 41,7 lei – patru persoane (în loc de 34 lei ) şi 46,9 lei – cel puţin cinci persoane/gospodărie (în loc de 39,43 lei).

În cazul agenţilor economici, tariful va ajunge la 89,7 lei/mc în loc de 75,25 lei.

„Vă mărturisesc că mă frapează această abordare managerială a Primărie. În loc să înceapă prin reformarea, eficentizarea și reducerea costurilor pentru compania de salubritate, astfel încât să nu fim nevoiți să creștem tarifele pentru cetățeni, vedem că cei din Primărie fac taman invers. Imediat pun în cârca cetățenilor toate creșterile de operare ale companiei de salubritate. Cu toții ați intrat în contact cu firma de salubritate, știți foarte bine că există o schemă încărcată de personal și că toate cheltuielile de funcționare ar putea fi scăzute dacă ar exista viziune, preocupare și interes. Din punctul meu de vedere, creșterea tarifelor trebuie să fie ultima variantă, după ce toate celelalte sunt epuizate!”, a spus Marius Bodea, deputat.

Răzvan Timofciuc, consilier local, a facut o comparație cu tarifele de salubritate practicate la Cluj. „La Cluj tariful pentru persoanele fizice este de 7,18 lei, inclusiv TVA, iar la Iași taxa de salubritate este de 8.90 lei/persoane fizice. La Cluj, pentru agenții economici prețul pe metrul cub de deșeuri colectate este de 45,11 lei, pe când la Iași metrul cub deșeuri colectate pentru agenții economici este de 89,7 lei.

Consilierii PNL vor vota ÎMPOTRIVA creșterii acestui tarif.

„În calitate de consilier local, voi ataca în contencios administativ această hotărâre, dacă va fi adoptată, prevalându-mă de mai multe prevederi din codul fiscal și Regulamentul cadru al serviciului de salubrizare emis de ANRSC”, a mai spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL Iași.

Departamentul de comunicare al PNL Iași