Consilierii locali vor drone și lasere de Revelion

consiliul local iasi

Propunerea USR pentru Revelion ca traditionalul spectacol de artificii sa fie inlocuit cu unul de lasere si drone a starnit o intreaga dezbatere in sedinta Consiliului Local. Reprezentantii USR spun ca s-ar face un astfel de spectacol in premiera care nu ar afecta mediul. Pe de alta parte, primarul a declarat ca acest lucru este imposibil in sezonul rece.

Suma alocata pentru concertul de la Palat şi focul de artificii de Revelion este de 600.000 lei, iar consilierii locali USR au venit cu propunerea ca spectacolul sa fie realizat cu drone si lasere.

Iulian Husanu, consilier local USR: Un avantaj ar dronelor este faptul ca ramanem proprietari si ca le putem folosi si in anii viitori. – Domnule consilier, dronele nu fac obiectul proiectului de hotarare.

Ovidiu Laicu, consilier local PSD: Vreau sa stiu si eu cu dronele astea daca cumva cei de la ISU dau avizele pentru asa ceva?  Intreb si eu. Daca la artificii treaba este clara, este controlat, nu stiu la drone si care este punctul de vedere al celor de la ISU.

Dronele si laserele nu se iau in calcul pentru concertul de Revelion pentru ca temperatura nu permite functionarea lor.

Mihai Chirica, Primar Mun. Iasi: Spectacolul cu drone este un spectacol care se poarta in lume. Nu a fost inventat de noi, nu este adus de noi in Romania. Este o companie straina care l-a furnizat la Sibiu si Cluj, este adevarat, pe timp calduros. Noi am contactat in cursul zilei de ieri si ca buget este de trei ori mai mare decat cel alocat pentru focul de artificii. Problema este ce impact lasa. Dronele au existente tehnice foarte severe.

De aici s-a starnit o intreaba dezbatere pe subiectul dronelor.

Iulian Nicolau, consilier local USR: Sa lasam politica la usa si sa ne uitam unde avem un exemplu foarte clar, Alba Iulia si veti constata ca s-a putut. Dumneavoastra veti decide si in functie de bani, Consiliul Local.

-Mihai Chirica: Am adus toate argumentele. 1 Decembrie la Alba Iulia puteai sa il faci si la ora noua, 11 pentru ca Ziua Nationala trecea. Nu s-a batut gongul. Drone care scriu „Votati Mihai Chirica inseamna ca fac eu spectacolul cu dronele. Pana atunci nu.

În cele din urmă s-a decis suplimentarea bugetului acestui evenimentul cu suma de 60.000 de lei, 10% din suma alocată iniţial 600.000 lei astfel încât să fie posibile, funcţie de vreme, ambele variante.