Consilierii din Probațiune au protestat la Iași

WhatsApp Image 2022-12-20 at 13.07.18(2)

Consilierii din Probațiune au protestat în fața Palatului de Justiție din Iasi. Pe fondul inechitatilor salariale si a volumului mare de munca, angajatii care lucreaza in cadrul acestui serviciu subordonat Ministerului Justitiei au ajuns la capatul puterilor. Angajatii spun ca isi doresc sa lucreze in conditii normale avand in vedere faptul ca opereaza dosare penale.

Inechitatile salariale din Serviciile de Probatiune sunt principalul motiv pentru care angajatii care lucreaza in aceasta institutie au iesit la proteste. La Iasi, consilierii de probațiune vorbesc de drepturi câștigate de care magistrații beneficiază, în schimb consilierii nu.

Cristina Irimia, consilier Serviciul de Probatiune Iasi: „Noi am iesit in strada pentru ca avem sentinte definitive si irevocabile in ceea ce priveste stabilirea drepturilor salariale. Sentinte pe care domnul Predoiu nu doreste sau nu are puterea in acest moment de a le pune in executare si aceasta este modaltiatea noastra de a ne arata suportul fata de colegii care negociaza aceste drepturi”.

Angajatii din Probatiune spun ca nu doresc cresteri salariale ci doar punerea in aplicare a acelor sentinte care le confera aceleasi drepturi ca ceilalti angajati din Justitie.

„In evidenta Serviciului nostru sunt aproximativ 2.700 de persoane care au fost sanctionate de catre instantele de judecata intrand aici si minori si majori. Sunt persoane condamnate la pedeapsa inchisorii suspendate sub supravehgere sau fiind amanata aplicarea ei sau chiar persoane eliberate conditionat acele persoane care au un risc de pedeapsa mai mare de doi ani. Din pacate, nici conditiile de lucru nu sunt unele normale. Din momentul in care ne-am desprins de Tribunale odata intrate in vigoare noile Coduri de procedura penala noi am ramas in subordinea Ministerului Justitiei prin Directia Nationala de Probatiune.Avem si acum o cladire in care suntem in chirie de la Primaria Iasi, cladire nerenovata, cu instalatia electrica si sanitara defectuoasa. S-au facut nenumarate cereri dar nu se investeste in Probatiune”, a declarat Mirela Vlad, sefa Serviciului de Probatiune Iasi.

La nivel national exista 640 de angajati la Serviciul de Probatiune care supravegheaza punerea in executare a peste 100.000 de persoane condamnate aflate in comunitate.