Considerat ipocrit ca zboara cu avionul privat desi face campanie pentru clima, Bill Gates spune ca el compenseaza „cu amprenta de carbon a familiei sale”

fauci-bill-gates

Miliardarul american vorbeste adesea despre schimbarile climatice si masurile care trebuie luate de guverne dar calatoreste cu avionul privat. Un vehement sustinator pentru introducerea carnii sintetice, Bill Gates a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi un ipocrit pentru că face campanie pentru climă în timp ce călătorește cu un avion privat.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută lui Amol Rajan de la BBC, Gates a răspuns acuzațiilor spunând că el compensează amprenta de carbon a familiei sale și contribuie la găsirea de soluții.

„Cumpăr standardul de aur al finanțării – Climeworks – pentru a face captarea directă a aerului care depășește cu mult amprenta de carbon a familiei mele. Și cheltuiesc miliarde de dolari pentru inovații climatice”, răspunde Gates în timpul interviului din Kenya.

„Mă simt confortabil cu ideea că nu numai că nu fac parte din problemă… dar și – prin miliardele pe care le cheltuiește Breakthrough Energy Group, că fac parte din soluție…Deci, știți, ar trebui să stau acasă și să nu vin în Kenya să învăț despre agricultură și malarie”, a spus Gates.

Când a fost întrebat de ce nu poate folosi Microsoft Teams în loc să zboare spre destinațiile îndepărtate în care își desfășoară activitatea fundația sa, el argumentează: „Nu cred că puteți înțelege acest lucru de la distanță.” Gates a adaugat că speră să eradicheze malaria în timpul vieții sale.

Avioanele private sunt de 10 ori mai „mari consumatoare de carbon” decât avioanele comerciale, în medie pe pasager, și de 50 de ori mai poluante decât trenurile, arată un studiu realizat de Federația Europeană pentru Transport și Mediu (T&E).

Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de ocupare sunt de obicei scăzute la avioanele private. De asemenea, acestea sunt adesea folosite pentru călătorii mai scurte. Deși zborurile comerciale consumă mai mult combustibil pe oră, acestea au o capacitate de pasageri mult mai mare decât un avion privat și, prin urmare, produc mai puține emisii pe persoană. În cazul călătoriilor mai lungi, este posibil ca avioanele private să trebuiască să aterizeze și să decoleze mai des pentru realimentare, ceea ce este foarte poluant.

Compensarea emisiilor de dioxid de carbon – plata în cadrul unor programe, cum ar fi plantarea de copaci, concepute pentru a reduce în mod echivalent emisiile de CO2 din atmosferă – este o soluție populară, dar problematică.