Congres Științific Internațional la USV Iași

WhatsApp Image 2022-10-20 at 15.51.12

Universitatea de Științe ale Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași organizează, astăzi și mâine, Congresul Științific Internațional dedicat agriculturii, medicinei veterinare și horticulturii. Alături de cadrele didactice, cercetătorii și doctoranzii din universitate s-au înscris aproximativ 400 de participanți din România și străinătate, la sesiunile organizate de către Facultățile de Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Medicină Veterinară.

Timp de doua zile, Iasul devine capitala învăţământului superior agronomic românesc. Participanții la congres vin din 12 țări si 4 continente, iar in cele doua zile de festivitati vor fi prezentate peste 300 de lucrari pe diverse teme. La evenimentul de astazi au participat si fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, plus rectori de la cele mai importante instituții de învățământ agronomic din România, invitați din străinătate, cercetători și specialiști.

Gerard Jităreanu – rector USV Iași

„Aș vrea pentru inceput să vă prezint câteva date referitoare la desfășurarea congresului nostru. Acesta are 14 secțiuni, pentru fiecare facultate, 4 la Agricultură și Horticultură și câte 3 la Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Medicină Veterinară, cu 145 de lucrări la Facultatea de Agricultură, 61 la Horticultură, 67 de lucrări la IRA și 50 de lucrări la Medicină Veterinară. Un total de 323 de lucrări care vor fi prezentate de cei 336 de participanți înscriși.”

Fostul Ministru al Educatiei a vorbit despre reducerea abandonului universitar.

Sorin Cîmpeanu – fost ministru al educației

„O linie pentru finanțarea unui program de reducere a abandonului universitar. Pentru că este o problemă cu care ne confruntăm în toate universitățile românești. Pentru că există din fonduri europene o finanțare pentru reducerea abandonului școlar, dar nu există această finanțare pentru reducerea abandonului universitar. Ori știm foarte bine că este o problemă cu care ne confruntăm în egală măsură. În universitățile de științe agronomice și de Științele Vieții, avem un specific care generează invidii nu de puține ori. Este vorba de patrimoniul nostru, patrimoniu pe care fiecare dintre universitățile noastre îl are prin acte emise mult inainte de jumătatea secolului trecut.” 

Congresul din acest an este dedicat si celebrării a 180 de ani de la primul Curs Superior de Agricultură susținut de Ion Ionescu de la Brad. Astfel, consorțiul Universităților de Științe Agricole, Medicină Veterinară și Științelor Vieții se va reuni la Iași.