Confluențe româno-elene: „Cantacuzinii Moldovei”

Sharing is caring!

Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” și Comunitatea Elenă Iaşi – Filiala Uniunii Elene din România organizează sâmbătă, 17 februarie 2018, de la ora 16.00, în Sala de lectură de pe bulevardul Ștefan cel Mare, conferința Confluențe româno-elene: „Cantacuzinii Moldovei”, susținută de cunoscutul istoric ieșean Sorin Iftimi.

Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, marcată anual pe 21 februarie, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală.

Coordonatorul manifestării este profesor Soultana Arvanitaki de la Comunitatea Elenă Iaşi. Confluențe româno-elene se desfășoară în cadrul proiectului „Viață și spiritualitate” al Bibliotecii Județene.

Iesenii vor descoperi descendența din Mihail Cantacuzino Șaitanoglu (1515-1578), întemeietorul familiei Cantacuzino românești, care se trage direct din Matei Cantacuzino, co-împăratul bizantin și rolul foarte important, pe care urmași ai familiei Cantacuzino stabiliți în PrincipateleRomâne și în Rusia au avut-o în istoria acestor țări.

„Numele Kantakouzenos apare pentru prima dată atestat documentar în scrieri care fac referință la un ofiţer bizantin, care în 1094 s-a evidenţiat în luptele cu barbarii cumani, la nord de Dunăre. Urmașii lui Ioan al VI-lea Cantacuzino, guvernator al Peloponezului, vice-împărat şi una din cele mai proeminente personalităţi ale Bizanţului în sec. XV-lea, au fugit cu o corabie genoveză ca să scape de urgia turcilor. Aceștia s-au oprit în Valahia şi Moldova, unde, prin cumpărare de tronuri de demnitari şi domnitori, au înaintat pe scara politico-socială.

Poveştile şi ascensiunea Cantacuzinilor sunt o suită de trădări, adultere, denunţuri, grupuri de interese. Domnia lui Șerban Cantacuzino, în Ţara Românească, a încununat apogeul familiei. Acesta a înfiinţat prima şcoală cu predare în limba română şi a introdus stânjenul ca unitate de măsură a pământului. Membri ai familiei Cantacuzinilor au deţinut demnităţi importante de agă, spătar, postelnic, vistiernic. Din această familie, istoric vorbind, în Moldova a domnit Dumitraşcu Cantacuzino (1620-1685) și Casandra Cantacuzino (1683-1713), care a fost soţia lui Dimitrie Cantemir” se arată intr-un comunicat transmis de către Biblioteca Judeţeană.

shares