Conflict între producători și autoritățile locale, în piața CUG

k2_items_src_7cf88ba670b2d75972663aa82031ad88

Piețele ieșene lasă de dorit la capitolul investiții. Dezinteresul manifestat față de modernizarea piețelor agroalimentare, a făcut ca municipiul Iași să rămână în urma altor orașe mari din țară. Producătorii din Târgu Frumos se plâng că nu au loc în piețe la tarabe și sunt nevoiți să-și vândă marfa pe jos.   

Câțiva producători din Târgu Frumos care vin și își vând marfa în piața CUG din Iași sunt revoltați. De mai bine de o săptămână, aceștia au primit o înștiințare prin care sunt obligați să își părăsească locul unde comercializează, pe motiv că vând în stradă.

Dumitriu Paula – producător

„Acum o săptămână  mi s-a spus că trebuie să eliberăm locurile de aici, toți cei care stau pe partea aceasta de piață, pentru că nu ne mai dau voie. A venit de la poliție nu știu ce înștiințare, că vom primi amendă dacă vom mai sta aici și trebuie să ne dea loc în altă parte. Dar eu am stat atâția ani de zile, am plătit atâția ani la piața asta, și taxă lunară și taxă zilnică și eu acum stau cu marfa în solare. Ce fac cu marfa?” ne-a povestit un comerciant.

Nesiguri de ceea ce se întâmplă, producătorii cred că vor rămâne fără loc de muncă, iar produsele pentru care au muncit luni întregi se vor strica în mașini și solare.

Dumitriu Paula – producător

„Eu sunt singură acum, pentru că soțul meu a decedat. Abia mă descurc și acum când să fac un ban, după ce am plătit toată iarna, acum ce fac? Ce fac? Unde să mă duc eu la 49 de ani? Toată viața numai asta am făcut. I-am zis. Îi promitem domului primar că nu mai ieșim în stradă, dar să ne lase. Domnul primar a spus că de aici, ne mută în partea cealaltă, pentru că aici este parte carosabilă. Dar in partea cealaltă nu este parte carosabilă? Acolo e mai stradă decât aici.” ne-a mai transmis producătorul.

De asemenea, comercianții riscă să-și piardă clienții fideli, care ani de zile i-au găsit în același loc.

Fadei Nicu – producător

„Tragic. Nu avem locuri. Am venit cu marfa, mă duc cu marfa înapoi acasă, unde să vindem? În primul rând ca să te pui în alt loc, clientul te știe aici, vine la tine pentru că te știe de atâția ani, dar mutându-te în alt loc.” a mai povestit alt producător.

Reprezentanții pieței susțin că producătorii își vor putea comercializa marfa în continuare, însă în alte spații din incinta pieții. Aceștia au primit o înștințare din partea Poliției, prin care le-a fost transmis faptul că marfa să nu se mai vândă în stradă, pentru că se blochează traficul.

Cristi Stărică – director Ecopiața

„În urma unei acțiuni pe care am primit-o de la Poliția Rutieră, prin care ni s-a solicitat să nu se mai desfășoare activități de comerț pe partea carosabilă și pe trotuar. Deci fiind vorba de cei care vindeau în spatele administrației. Nu există. Cum să nu mai poată vinde? Bineînțeles că ei așa vă spun ca să facă presiuni să îi lăsăm tot acolo. Nu există. Cum să nu aibă voie să vândă producătorul? Producătorul are loc în toate piețele. Susținem producătorul local.” a transmis directorul EcoPiața

Deși părerile sunt contradictorii între autoritati si producatori, un lucru este cert, infrastructura piețelor ieșene este deplorabilă. Ani de zile, nu s-a mișcat un deget pentru îmbunătățirea aspectului pietelor si asigurarea unui comert decent in piete, prin sprijinirea taranilor si alungarea samsarilor cu certificate de producatori.