Confesiunile medicilor care lupta cu coronavirusul

0b181563f5ab8e74a5

Se trage linie dupa 8 luni de la inceputul pandemiei de coronavirus. La Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, inca de la jumatatea lunii martie au trecut peste 2500 de pacienti.  Rata de vindecare este de 80%, iar mortalitatea a atins 5 procente. La Infectioase ajung pacienti in stare grava atat din Iasi cat si din alte judete ale Moldovei. Insa, din cauza numarului insuficient de locuri la ATI, transferurile sunt facute cu mult discernamant.

Cifrele vorbesc despre competenta si profesionalismul cadrelor medicale de la Spitalul de Boli Infectioase.  Peste 2500 de pacienti infectati cu noul coronavirus au trecut pe la unitatea medicala, iar mai bine de 80% dintre acestia au plecat pe picioarele lor acasa. Pentru medici insa, virusul a venit ca o provocare, un test prin care sunt nevoiti sa se perfectioneze zilnic.

prof. univ.dr. Carmen Dorobat- manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi

A fost o noutate, a fost un val care ne-a luat prin surprindere, pe toti. A trebuit sa ne obisnuim din mers,zi cu zi. Pe o parte ce inseaman activitate medicala la patul pacientului. A trebuit sa invatam sa il abordam, sa vorbim cu un astfel de pacient sa invatam sa il tratam, si am invata.

Partea de organizare a fost ceva cu totul nou, inedit, a fost o provocare. La inceput aveam energia necesara, am zis da, v om face  bine si asa am si facut.

Pe durata a opt luni in care s-a luptat corp la corp cu virusul, prof. univ. dr. Carmen Dorobat, a auzit de la pacienti, povesti care au pus amprenta pe sufletul ei.

prof.univ.dr. Carmen Dorobat- manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi

O sa va spun ceva ce nu am mai spus pana acum. Eu nu ma duc la vizita sa vad pacientii, decat atunci cand am forta necesara sa o fac. Merg doar atunci cand stiu ca in acei ochi care se vad infim printer toate straturile de protectie, le dau incredere ca de aici vor pleca bine. Ceva ce m-a surprins total, este o pacienta venita din afara judetului, iar entru ca eram invesmantata cum se stie, m-a intrebat: cand am intrat la vizita: “ Stii cumva cand vine profesoara aia pentru care am venit de la Neamt? “ . Eu i-am zis, nu, dar vrei sa o vezi? Si ea a zis: “da, pentru ca eu am venit aici convinsa ca ma va face bine.” A doua zi m-am dus si i-am spus, eu am venit special sa te vad, pentru ca stiu ca eu pot sa te fac bine.

Prin unitatea covid,  au trecut pacienti de toate varstele, inclusiv copii.  Fiind asimptomatici acestia au avut voie sa faca ce vor si sa se bucure de copilarie chiar si in salonul de spital.