Conferința ,,Sănătatea Familiei și Natalitatea’’ la UMF Iași

Timp de trei zile, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi este gazda celei de-a treia editii a Conferintei Nationale „Sanatatea Familiei si Natalitatea”. Evenimentul reuneste specialisti din intreaga tara, preocupati de scaderea natalitatii, dezechilibrele demografice si provocarile intampinate de familiile tinere in procesul de conceptie si ingrijire a copiilor.

În centrul dezbaterilor s-a aflat rolul esențial al medicilor de familie în prevenție, educație și susținerea sănătății reproductive, dar și necesitatea unor politici publice coerente pentru redresarea demografică a țării.

Adorata Coman – Conf. Medicină de Familie, Universitatea ,,Gr.T. Popa’’ Iași: ,,Mi se pare un proiet de foarte mare importanță, pentru că cel puțin, la acest nivel, noi facem să propagăm, să aducem în prim-plan problema natalității în România și a parcursului ei de viitor, fiecare pe specialitățile lui. Spre exemplu, noi suntem colectivul de medicină de familie și abordăm această  problemă, din punctul de vedere al medicinei de familie. Dar s-a discutat foarte mult de date statistice naționale, de epidemiologie, de politici de sănătate, s-a abordat subiect de legislație , s-a abordat subiectul din toate punctele de vedere”.

Evenimentul a scos în evidență complexitatea și abordarea multidisciplinară a temei, dar și implicarea activă a medicilor de familie în elaborarea unor perspective pentru viitorul demografic al României.

Ioan Gherghina – Prof. Dr. Institutul Național Pediatrie București: ,,Evenimentul de astăzi, a însemnat prezentarea unor rapoarte despre activitatea  medicului de familie, pe care le-au prezentat aceștia. Sunt teme foarte generoase și foarte largi, care se referă la sănătatea familiei, natalitatea și la evoluția demografică negativă din România”.

Accentul a fost pus pe evidența cifrelor și studiilor recente, care confirmă trendul negativ în ceea ce privește natalitatea și sănătatea populației, subliniind importanța intervenției specialiștilor din sănătate în acest proces.

Dumitru Borțun – Prof. SNSPA București: ,,Medicii de familie sunt un factor civilizator. Ei sunt unul dintre factorii care civilizează societatea românească, au o puternică funcție educativă. Și le mulțumesc pe această cale pentru prezentările pe care le-au făcut”.

În final, recunoașterea rolului civilizator al medicilor de familie vine ca o concluzie firească a celor trei zile de dezbateri. Aceștia nu sunt doar furnizori de servicii medicale, ci și persoane care modelează societatea prin educație, prevenție și susținere activă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *