Conferința Națională de Neuroștiințe Moderne la Iași

neuro

Cea de-a III-a ediție a Conferintei Naționale de Neurostiinte Moderne „Boala Parkinson si Alte Tulburari de Miscare”, continua seria evenimentelor lansate in urma cu trei ani. In acest an a fost organizata in format hibrid, la Iasi. In prima zi, au avut loc sesiuni stiintifice dedicate pacientilor cu boala Parkinson. Ieri, specialistii medicali si-au impartasit experientele despre pacientii care lupta cu aceasta boala.

Ziua Internaţională a pacientului cu boala Parkinson este sărbătorită anual cu scopul creşterii nivelului de informare în privinta maladieo şi al impactului acesteia asupra individului, familiei şi societăţii. Evenimentul este marcat, la Iasi, prin cea de-a III-a ediție a Conferintei Nationale de Neurostiinte Moderne „Boala Parkinson si Alte Tulburari de Miscare”, iar 72.000 de lalele rosii s-au impartit romanilor, in semn de solidaritate cu pacientii  diagnosticati cu aceasta boala Parkinson.

”În România, din ce date cunosc sunt în jur de 72.000 de pacienți cu această boală, dintre care numai în Iași aproximativ 3000. Din aceștia cel puțin 30-40% ar beneficia de această tehnică chirurgicală de stimulare profundă și ar scuti enorm de mult inclusiv sistemul sanitar, sistemul de asigurări de sănătate, de cheltuieli cu acști pacienți în ceea ce privește medicația. Este un proiect personal la care țin foarte mult în sensul în care îmi doresc ca și la Iași pacienții cu aceste boli să poată beneficia de tratamentele moderne în acest domeniu și vorbesc aici de stimularea cerebrală profunda, pe care din considerente obiective nu am apucat încă să o inițem la Iași deși avem logistica necesară pentru a face acest lucru.”- a declarat Lucian Eva, manager Spital Neurochirurgie Iași

La eveniment au participat peste 200 de specialiști de marcă din țară și străinătate din domeniul neurologiei, neurochirurgiei, psihiatriei și reabilitării medicale, kinetoterapie sau geriatrie. Eveniment s-a dorit a fi un dialog contructiv între pacientul cu Boala Parkinson și echipa medicală, menit să clarifice diverse teme de discuție specifice bolii. Laleaua Roșie reprezintă simbolul internațional al bolii Parkinson.