Conferință internațională la Iași dedicată istoriei naționale și relațiilor cu statele NATO

muzeul militar

Statul Major al Apărării, prin Filiala ,,Ștefan cel Mare” Iași a Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I” și Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt” continuă seria de manifestări științifice, dedicate unor evenimente semnificative din istoria națională a României și a relațiilor de cooperare cu aliații noștri din NATO și Uniunea Europeană, precum și cu state non-NATO din proximitate.

Astfel, în perioada 23-24 iunie 2022, la Iași, este planificată desfășurarea Conferinței internaționale cu tema „România în sistemul de securitate al Europei centrale și de sud-est. Obiective, evoluții, provocări (1921-2022)”, în parteneriat cu instituții academice, administrative, culturale și religioase, centrale și teritoriale.

Activitățile vor debuta miercuri, 23 iunie, începând cu ora 10.00 pe Esplanada Fostei Școli a Fiilor de Militari Iași (în prezent Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr. Iacob Czihac”), unde va avea loc ceremonialul militar de primire a reprezentantului Ministerului Apărării Naționale, dezvelirea și slujba de sfințire a statuii dr. Iacob Czihac, precum și mesaje privind semnificația, în context central și sud-european, a activității desfășurate de dr. Iacob Czihac. Începând cu ora 10.50 va avea loc deschiderea lucrărilor conferinței internaționale, în Sala Mare de Conferințe a Cercului Militar din Iași.

La eveniment au fost invitați reprezentanți din 16 state NATO (SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Turcia, Grecia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Bulgaria, Albania) și cinci state non-NATO (Republica Moldova, Austria, Ucraina, Serbia, Bosnia-Herțegovina).