Conferință inspirațională la Palat: „ABCivic – Startul Implicării Tale!” De Centenar, sărbătorim prin implicare

conferinta inspirationala

Joi, 29 noiembrie, la Palatul Culturii, în sala „Ștefan Procopiu”, între orele 17.30 – 20.00, 4 speakeri inspiraționali, din țară și din Iași, împărtășesc poveștile lor despre schimbare cu prilejul lansării „ABCivic – manual de cetățenie activă”.  „ABCivic – Startul Implicării tale” este o conferință inspirațională organizată  de CIVICA în ajun de Centenar, pentru a sărbători ziua națională printr-o infuzie de încredere în comunitate și implicare. Printre invitați se numără Oana Preda, director executiv la CERE (Centrul de Resurse pentru participare publică), și Mircea Meriacri, coordonatorul grupului de lucru care a adus Iașului, titlul de Capitala Tineretului din România. Alături de ei se vor afla Desirée Halaseh, jurnalist de călătorie și inițiatoarea PopUp Festival Cameral în Iași, alături de Corina Barbaros, lector la Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene  de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași. Andrei Gabriel Stupu, omul prezentat de ziare ca una dintre fețele „generației care salvează România” va sosi în Iași și va modera discuțiile.

„ABCivic – manual de cetățenie activă” va fi lansat online în timpul conferinței, fiind un abecedar de împuternicire cetățenească, care prezintă pe scurt cum funcționează instituțiile statului, ce drepturi stau ca așii în mâneca cetățeanului și cum poate oricine să inițieze și să navigheze campanii civice, pentru a conduce schimbarea. Bonus, manualul include și un capitol despre știrile false, flagelul de zi cu zi al lumii digitale.

Patru povești despre schimbare și comunități puternice

Conferința va fi deschisă de Corina Barbaros, care va vorbi despre uneltele și acțiunile simple prin care începe schimbarea de sus în jos, o schimbare sustenabilă și organică.  În continuare, Oana Preda va povesti despre „Ce urmează după ABC. Cum îți păstrezi puterea, elanul și, mai ales, sănătatea mintală”. Oana va aminti despre victorii obținute cu multă trudă și perseverență , oferind și de o porție de tips and trickscare pot ajuta oamenii implicați în demersuri civice să depășască frustrarea și să nu cedeze.

Desirée Halaseh, scriitor pentru National Geographic și căutător de libertate, va împărtăși povestea unui Iași avangardist, vorbind despre „Coagularea comunității prin cultură: Artă prin Gift Economy la Iași”. Desirée va povesti despre casele și sufrageriile din Iași în care oamenii se conectează unii la alții, prin artă. Intim, autentic, la firul ierbii, o schimbare socială prinde rădăcini adânci în „capitala culturală” și ajunge la suprafață.

Seara va fi încheiată în forță cu Mircea Meriacri, cel care alături de o mână de tineri, a redat Iașului în an centenar, titlul de capitală.  „rISeUP! – Iași-Capitala Tineretului din România 2019-2020” este povestea unei dorințe comune a tinerilor de a dezvolta un oraș printr-o cultură a colaborării – între ei, dar și împreună cu ceilalți actori care modelează chipul Iașului în alte domenii.

Ieșenii care vor să celebreze ajunul Centenarului prin încredere în comunitate și-n viitor, îți pot opri loc la „ ABCivic – Startul Implicării Tale!” completând până miercuri,  noiembrie, formularul de înregistrare.

Agenda evenimentului „ABCivic – Startul Implicării Tale!”

Joi, 29 noiembrie, între orele 17.30 – 20.00, la Palatul Culturii, Iași, sala „Ștefan Procopiu”

17:30 – 18:00: Bun venit și primirea oaspeților

18:00 – 18:10: CIVICA: Ce înseamnă ABCivic – abecedar de împuternicire cetățenească

18.10 – 18.25: Corina Barbaros: Uneltele simple și schimbarea de jos în sus. ABCivic pătrunde în comunitate. Despre rostul abecedarului de cetățenie activă și pofta de implicare.

18.25 – 18.30: Întrebări și Răspunsuri

18.30 – 18.45: Oana Preda: Ce urmează după ABC. Cum îți păstrezi puterea, elanul și, mai ales, sănătatea mintală.Despre victorii obținute cu multă trudă și perseverență, alături de o porție de tips and tricks care pot ajuta oamenii implicați în demersuri civice să depășască frustrarea și să nu cedeze.

18.45 – 18.50: Întrebări și Răspunsuri

18.50 – 19.05: Desiree Halaseh: Coagularea comunității prin cultură: Artă prin Gift Economy la Iași.Despre casele și sufrageriile avangardiste din Iași în care oamenii se conectează unii la alții, prin  artă. Intim, autentic, la firul ierbii, o schimbare socială prinde rădăcini adânci în „capitala culturală”

19.05 – 19.10: Întrebări și Răspunsuri

19.10 – 19.25: Mircea Meriacri:  rISeUP! – Iași-Capitala Tineretului din România 2019-2020. Despre o dorință comună a tinerilor de a  dezvolta un oraș printr-o cultură a colaborării – între ei, dar și împreună cu ceilalți actori care modelează chipul Iașului în alte domenii

19.25 – 19.30: Întrebări și Răspunsuri

19.30 – 19.40: CIVICA:  Punem ordine în gânduri: Preambul de Centenar – de data asta, sărbătorim prin implicare!

19.40 – 20.00: Networking & Connection

Despre Speakeri:

OANA PREDA

CERE (CENTRUL DE RESURSE PENTRU PARTICI PARE PUBLICĂ)

Oana  este parte din sectorul neguvernamental din 1996. După ce a lucrat la Asociația Pro Democrația, apoi la National Democratic Institute, în 2006, Oana a participat la fondarea CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, iar acum este directoarea organizației.  Împreună cu CeRe, Oana a contribuit la creșterea activismului cetățenesc și luptă pentru ca instituțiile statului și factorii de decizie să fie mai atenți și deschiși la opiniile comunităților pe care le reprezintă.  Dincolo de activitatea ei profesională, preocupată de justiție socială, Oana este un activist civic implicat în multe cauze relevante pentru societatea românească.

CORINA BARBAROS

LECTOR UNIVERSITAR LA DEPARTAMENTUL DE ȘTIIȚNTE POLITICE, RELAȚII INTERNAȚIONALE, STUDII EUROPENE, UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA”, IAȘI

Corina Barbaros este lector universitar în cadrul Departamentului de Științe Politice, Relații Internaționale, Studii Europene, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, din 2007.  A studiat la  Institut für Publizistik- und Kommunikationswissenschaft (Berlin). Printre domeniile de cercetare academică și interes ale Corinei se află construirea agendei publice și a opiniei publice.

DESIRÉE HALASEH

SCRIITOR PENTRU NATIONAL GEOGRAPHIC ȘI UN CĂUTĂTOR DE LIBERTATE

Desirée este scriitor pentru National Geographic și un căutător de libertate. A lucrat în PR și ca account manager în Jaipur și Hyderabad (India), apoi și-a oferit un an de explorare. Thailanda, Indonesia, China, Hong Kong, Iordania, Togo, Turcia, Italia, Franța, Polonia, Ungaria, UK, Grecia, Transnistria, Moldova, Bulgaria, Austria și Cuba sunt locuri și culturi pe care le-a metabolizat, deschizându-le bagajul de înțelepciune pentru publicul român. National Geographic România a adus poveștile decantate pe Desirée pe prima pagină, iar în 2015, Polirom i-a propus o provocare editorială.

În secunda doi, a renunțat la job, a lansat o campanie de crowdfunding pe blogul său și a pornit spre India. „Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India” este cartea-mărturie despre schimbare și conexiune, în afara zonei de confort. „Ceea ce mă definea ieri e azi istorie și ceea ce voi face până la sfârșitul anului e în continuare o  necunoscută. Singura constantă e schimbarea”, spune Desirée.  În Iași, unde a crescut, organizează microfestivalul cultural Iași- PopUp Festival Cameral și găzduiește turiști pe AirBnB acasă la la ea, construind poduri între culturi și redând Iașului, vibe-ul intim de oraș cultural, în care arta e trăită, nu doar privită. Istoria arată că așa s-au coagulat majoritatea curentelor sociale, în cuiburi de artiști, scriitori și gânditori care au existins orizontul de conștiință al comunităților în care trăiau.

MIRCEA MERIACRI

DIRECTORUL REGIONAL N-E AL CONSILIULUI TINERETULUI DIN ROMÂNIA

Mircea este în prezent doctorand în cadrul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o experiență de voluntariat de peste 10 ani, în domeniul de tineret. Din 2011, este ales președinte al Asociației Studenților Francofoni din Iași, iar un an mai târziu, duce experiența de voluntariat la nivel național, ocupând funcția de vicepreședinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).  Începând cu luna octombrie 2015 este implicat în calitate de Monitor Local Iași în cadrul Consiliului Tineretului din România (CTR), din septembrie 2016 fiind Director Regional N-E al aceleiași structuri.

ANDREI-GABRIEL STUPU

PR&BRAND MANAGER LA ȘCOALA DE VALORI

Crede într-un viitor frumos și construiește caractere alături de oamenii implicați din România! Timp de doi ani a vorbit despre cele mai în vogă trenduri în materie de educație și dezvoltare, prima dată într-o emisiune-concurs de cultură generală, apoi într-un talk-show energizant, Generația Z, al cărui producător și prezentator a fost.  A adus pe micile ecrane idei proaspete, invitați schimbă-lume și încrederea că se poate mai bine! Spune cu mâna pe inimă că  a făcut întotdeauna ceea ce îi place și astfel a ajuns până la 19 ani să țină sute de ore de training și tot atâtea de filmare. Acum, după ce abia a împlinit 20 de ani, vrea să continue munca în domeniul educației și nu oricum, ci alături de una dintre cele mai prestigioase organizații de profil, Școala de Valori, unde este PR& Brand Manager.Andrei Stupu vine la Iași să ne citească din abecedarul despre împuternicirea cetățenească în calitate de prezentator al evenimentului „ABCivic – Startul Implicării Tale!