Conducerea Spitalului Suceava, amendată după ce a distrus cuiburi de ciori din parc

ciori

Ciorile sunt ocrotite de lege, de aceea Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a ales cu plângere penala, facuta de Garda de Mediu, din cauza ca a distrus cuiburile de ciori din curtea Spitalului Vechi. Comisarul-sef al Comisariatului Judetean Suceava al Garzii Nationale de Mediu, Adriana Iordache, a declarat ca actiunea spitalului este infractiune la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.
Comisarul-sef Adriana Iordache a declarat ca în urma unui apel la Garda Nationala de Mediu si a unei sesizari primite în luna mai a acestui an, cu privire la distrugerea cuiburilor de ciori, comisarii de mediu au mers la spital si au constatat ca aspectele semnalate se confirma. „În data de 13 mai 2022 în curtea spitalului a avut loc o actiune de distrugere a cuiburilor de ciori, rezultând mai multi pui de cioara, aflati în diverse stadii ale ciclului de dezvoltare, cazuti pe spatiul verde. O parte din puii de cioara au fost preluati de Asociatia Casa lui Patrocle si relocati ulterior într-un sanctuar de pasari, la Sibiu”, a aratat Adriana Iordache. Ea a mai spus ca ciorile au ramas fara cuiburi în urma unei actiuni de toaletare a copacilor, efectuata de o firma privata, la comanda Spitalului Judetean.

Sesizarea penala facuta de Garda de Mediu a ajuns la Parchet, care a solicitat Politiei sa faca cercetari. Fapta sesizata, de „deteriorare, distrugere si/ sau culegere intentionata a cuiburilor si/ sau oualor din natura” pentru toate speciile de pasari, inclusiv migratoare, constituie infractiune, conform OUG nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate si este sanctionata cu amenda sau cu închisoare.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat, miercuri dimineata, în conferinta de presa, ca unitatea medicala a fost amendata de politie pentru ca a distrus cuiburile de ciori din copacii din curte, dar ulterior publicarii stirii informatia a fost dezmintita de purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie, comisarul-sef Ionut Epureanu. Acesta din urma a afirmat ca politia nu are legislatie în acest domeniu si nu a dat nici o amenda spitalului.