Conducerea Spitalului Socola, noi precizări despre incendiul de Crăciun

socola2_01300944

Un incendiu a avut loc de Craciun la Spitalul de Psihiatrie Socola Iasi, provocand moartea unui pacient in varsta de 33 de ani. Barbatul se afla intr-un pavilion din zona tampon, in asteptarea rezultatului de la testul Covid-19, cand angajatii au vazut un fum negru pe holurile unitatii medicale. Barbatul a fost resuscitat timp de trei ore fara a putea fi salvat. Intr-o conferinta de presa, conducerea unitatii sanitare sustine ca boxele din zona tampon erau corespunzatoare dupa controlul DSP.

In urma cu cateva zile, un iesean a murit dupa ce a ars de viu intr-un incendiu care a izbucnit in zona rezervelor individuale, in care erau tinuti pacientii care urmau sa primeasca rezultatele testului Covid, inainte de internare. Medicii de la Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iasi, spun ca pacientul se afla la prima internare si nu avusese antecedente.

Raluca Prepelita, medic primar psihiatru

La ora 23 si 55 a venit acel pacient cu politia, sotia si ambulanta la camera de garda, cu o intoxicatie alcoolica acuta de 1, 79 in aerul expirat, revendicativ, agresiv verbal fata de sotia dumnealui, adus de la domiciliu, umpulsiv, iritabil, nervos si foarte baut, a recunoscut chiar ca a consumat alcool.

Medicii au explicat ca procedura de internare a unui pacient presupune o perchezitie pentru a se asigura capacientul nu are obiecte cu care isi poate face singur rau.Acestia sustin ca pacientul nu a avut asupra lui tigari de pe urma carora sa porneasca incendiul.

Raluca Prepelita, medic primar psihiatru

Pacientul a fost perchezitionat este mult spus, pentru ca politia l-a perchezitionat sa nu aiba arme albe sau altele. Se face un proces verbal la preluarea pacientului in camera de garda o data si ulterior la pavilionul unde se deschide cu ce are asupra lui ca si bunuri. Pe procesul verbal si in fata noastra, ca eram acolo nu erau tigari sau brichete sau chibrituri.

Managerul unității medicale, Bogdan Saramet, a spus ca nu intelege cum ar fi putut porni de la fumat incendiul, pentru ca pacientul nu ar fi avut cum sa aiba asupra sa tigari. Acesta mai adaugat ca recent, in geamurile de la zona tampon, 2 persoane necunoscute aruncau cu brichete.

Bogdan Saramet, manager Institutul Socola Iasi

Astazi dimineata la raportul de garda unde consemnat raportul, medicii care au fost in garda au sesizat faptul ca cineva arunca cu brichete in geamurile aceluiasi pavilion. Ieri dupa amiaza, este consemnat in raportul de garda acest lucru. Sunt organe abilitate, eu nu pot sa ma pronunt inca asupra acestei cauze care a dus la asa ceva.

La sosirea echipajului SMURD pacientul a facut un nou stop cardio-respirator, fiind resuscitat pentru aproape trei ore inainte de declararea decesului.