Criza de medicamente la IRO

Lipsesc medicamente vitale din farmacia Institutului Regional de Oncologie. Stocurile de citostatice, antibiotice, si anestezice, care fac parte din schema standard pentru chimioterapie, sunt aproape epuizate. Din luna mai, conducerea Institutului a anuntat Ministerul Sanatatii de lipsa unor medicamente, insa nimeni nu a luat vreo masura.

Mii de bolnavi, veniti din intreaga Moldova la tratament, la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, sunt pusi in situatia de a nu-si putea continua medicamentatia.

Unele citostatice lipsesc din luna mai, iar altele abia daca mai ajung pana la final de noiembrie. Situatia este cu atat mai grava cu cat vorbim despre tratamentul  pacientilor diagnosticati cu diverse forme de cancer, cu tumori si cu patologii oncologice hematologice. Medicii nu exclud posibilitatea ca unii bolnavi sa fie trasferati la alte centre din tara sau strainatate, pentru a-si continua scehma de tratament.

Prof. univ dr. Gabriel Dimofte, director medical IRO Iasi: “Stocurile pentru medicamentatia oncologica se apropie de o zona critica. Din pacate, sunt medicamente pe care, pe piata,la acest moment, nu le gasim la furnizorii care au castigat licitatiile si sunt o problema reala pentru noi. Sunt cateva medicamente in tratamentul oncologic pentru pacientii cu tumori solide, la care stocurile sunt zero, e vorba de Uracil si Oxaliplatina, care apar in schemele standard. Ele se pot, partial, inlocui cu altceva. O parte se pot inlocui, o parte sunt dificil de inlocuit, iar raspnderea este a medicului oncolog, care atunci cand incluirea nu este de aceeasi calitate, trebuie sa ii spuna pacientului. Dar in cazul in care in luna urmatoare nu se face import de medicamente, riscam sa intram in criza pentru pacientii cu leucemie acuta, de exemplu”.

Conducerea IRO a anuntat Ministerul Sanatatii inca din luna mai a acestui an de faptul ca lipsesc unele citostatice si ca stocurile pentru alte medicamente se epuizeaza.

Mihaela Grosu, manager IRO Iasi: “Am comunicat Ministerului Sanatatii, prin adrese oficiale, la directia Politica Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si, bineinteles, pe mail. Sunt medicamente care ne lipsesc, in acest moment, si sunt foarte importante in curele pe care pacientii le fac in Institut. Unele le putem inlocui cu alte molecule, altele nu pot fi inlocuite. Este foarte important sa se rezolve problema medicatiei pacientilor oncologici, pentru ca ei nu pot astepta si este foarte important ca tratamentul sa se faca la timp si nu cu discontinuitate. Am fost pusi in situatia de a deconta, din venitul propriu, pacientilor peste 10 mii de euro la un singur pacient, sume considerabile pe care noi le decontam din venituri proprii si nu din programul de Oncologie. Stocurile se epuizeaza de la o zi la alta si sunt total insuficiente“.

Pacientii au fost anuntati de lipsurile din farmacie, asa ca unii bolnavi si-au cumparat singuri medicamentele, altii sunt nevoiti sa astepte, pentru ca nu isi permit financiar sa isi achizitioneze tratamentul vital.

“Aici e ultima speranta. Si asa viata e scurta la noi, astia care suntem bolnavi, cat sa asteptam? Si noi am mai cumparat ce nu s-a putut da de aici, dar, in rest, toate erau gratuite, dar sunt unele medicamente care nu sunt aprovizionate. Trebuie sa le luam, ca daca nu le luam, e grav. Medicii ce pot face? Ne mai amana, dar ei ce sa faca, daca nu au nici ei”, sustine un pacient.

Multe dintre citostaticele din schemele de chimioterapie nu pot fi inlocuite cu alte medicamente, spun medicii din Iasi. Ministerul Sanatatii a dat asigurari ca problem ava fi remediate in perioada urmatoare, insa nu a precizat si  cand stocurile din farmacia IRO va fi alimentat.