Conducerea Cavalerilor de Malta, dizolvată de Papa Francisc

papa

Papa Francisc a dizolvat sâmbătă, prin emiterea unui decret, conducerea Cavalerilor de Malta. Ordinul religios va avea o conducere provizorie, până la alegerea unui nou Mare Maestru. Viitorii Mari Maeștri vor fi aleși pentru mandate de 10 ani, care vor putea fi reînnoite o singură dată, și vor trebui să se retragă la vârsta de 85 de ani.

Schimbarea a venit după cinci ani de dezbateri aprinse în cadrul ordinului și între unii membri de vârf ai vechii gărzi și Vatican cu privire la o nouă constituție despre care unii spun că ar slăbi suveranitatea acestuia, relatează Mediafax.

Detalii despre Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta

Grupul, al cărui nume oficial este Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta, a fost fondat la Ierusalim – în urmă cu aproape 1.000 de ani – pentru a oferi ajutor medical pelerinilor din Țara Sfântă.

Are un buget de mai multe milioane de dolari, 13.500 de membri, 95.000 de voluntari și 52.000 de membri ai personalului medical care administrează tabere de refugiați, centre de tratare a drogurilor, programe de ajutorare în caz de dezastre și clinici în întreaga lume.

De altfel, Ordinul a fost foarte activ în ajutorarea refugiaților ucraineni și a victimelor războiului.

Nu are un teritoriu real, în afară de un palat și mai multe birouri la Roma și un fort în Malta, dar este recunoscut ca o entitate suverană cu propriile pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare.

Are relații diplomatice cu 110 state și statut de observator permanent la Națiunile Unite, ceea ce îi permite să acționeze ca parte neutră în eforturile de ajutorare în zonele de război.

Conform constituției anterioare, cavalerii de top și Marele Maestru trebuiau să aibă origine nobilă, lucru despre care reformatorii au spus că excludea aproape pe toată lumea. Noua constituție elimină regula nobilimii, precum și tradiția ca Marii Maeștri să fie aleși pe viață.