Concurs pentru șefia BCCO Suceava. Un nou șef ar complica rău situația privind postul de inspector-șef peste Poliția Suceava

ZDdjN2UzNTI5MDM4ZGQxZjkwMzE4ZmE0MjNlZDNjZDY.thumb_

Trei ofițeri de poliție participă, astăzi, la concursul pentru adjudecarea funcției de șef brigadă al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizare (BCCO) Suceava, o structură importantă, care se ocupă de combaterea infracțiunilor din sfera trafic de persoane, trafic de droguri, fraude informatice etc., lucrând de regulă în colaborare cu procurorii de la DIICOT. Pe lângă importanța unei astfel de funcții, acest concurs prezintă interes și dintr-un alt punct de vedere.

Cel care conduce de doi ani BCCO Suceava este comisarul-șef Adrian Buga, nimeni altul decât cel care, în acte, este inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava.

Buga nu este printre cei trei candidați și nici nu poate fi atâta timp cât el figurează ca inspector-șef al IPJ Suceava. Doar că de doi ani de zile Adrian Buga a fost înlocuit de la conducerea poliției județene, în locul său fiind împuternicit comisarul-șef Florin Poenari, cel aflat la comandă și acum.

Mai explicăm o dată pentru cei care nu sunt din sistem, iar hilarul situației este cu adevărat greu de înțeles.

Adrian Buga este inspectorul-șef al IPJ Suceava în acte, dar de doi ani de zile el este împuternicit la comanda BCCO Suceava. În locul său, Poenari conduce IPJ Suceava tot ca împuternicit.

Titular pe post, în urma unui concurs, Adrian Buga a fost înlocuit de mai tânărul coleg doar împuternicit pe funcție, fapt care nu are nicio logică, mai ales că lui Adrian Buga nu i s-a imputat nimic la nivel oficial.

Așadar, în locul unor șefi pe termen lung, cu posturi adjudecate, se preferă aceste împuterniciricare au ajuns deja să se lungească sub diferite forme de doi ani de zile. Nici Florin Poenari nu are cum să dea concurs pentru a deveni șef plin al IPJ Suceava, în condițiile în care Adrian Buga este inspectorul-șef din acte.

Această situație este probabil unică în țară și de ”cascadorii râsului”, dar conducerea Poliției Române o tolerează și nu încearcă să schimbe nimic.

Dedesubturile acestor manevre pot fi bănuite și există variante vehiculate ”pe piață”, însă nu are rost să speculăm mai mult. Doar simpla prezentare a situației prezintă deja suficient penibil încât ar trebui să fie lămurită de la București, dacă s-ar vrea.

  • Adrian Buga poate cere să revină pe postul la care are dreptul ori poate ieși la pensie  

Acum, dacă unul dintre candidați câștigă postul de șef brigadă al BCCO Suceava (și sunt șanse bune, fiind vorba de ofițeri care lucrează la această structură de mai mult timp și au experiență) se pune întrebarea ce se va întâmpla cu Adrian Buga. Teoretic, el ar trebui să revină pe postul câștigat prin concurs, de inspector-șef al IPJ Suceava. Doar că acolo este Florin Poenari, care evident vrea să rămână inspector-șef.

Adrian Buga nici nu poate fi împuternicit ca șef oriunde în altă parte, având în vedere că el ocupă o funcție înaltă de șef al unei poliții județene.

Ar mai fi și varianta ”salvatoare” ca Adrian Buga să iasă la pensie (îndeplinește de mult condițiile de pensionare) și să lase astfel loc celor care tot încearcă să scape de el de doi ani de zile.

Dacă însă Buga cere legal să revină pe postul de inspector-șef al IPJ Suceava, situația se complică rău de tot.