Concurs național de șah pentru elevii cu dizabilități de vedere

Asociația Nevăzătorilor din România organizează în perioada 1-6 aprilie Concursul Național de Șah „Memorialul Francisc Cori” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Liceul Special „Moldova”, gazda competiției, și Asociația Profesională „Bastonul Alb Moldova”.

În concurs vor participa elevi cu dizabilități de vedere de la  Şcoala pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti, Liceul pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, Liceul pentru Deficienţi de Vedere „Sfânta Maria” Arad, Liceul pentru Deficienţi de Vedere Buzău, Liceul Teoretic Iris Timişoara, Liceul Special Moldova Târgu Frumos, Liceul Tehnologic Special ”Regina Elisabeta” București.

Cu o istorie de peste 40 de ani, „Memorialul Francisc Cori” , concurs adresat tuturor elevilor cu dizabilități vizuale din țară, pasionați de acest sport, va fi găzduit anul acesta de Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos. Competiția presupune 6 runde de șah, desfășurate pe parcursul a 2 zile, precum și o secțiune blitz, denumită și „șah rapid/ șah fulger”, în sistem de joc elvețian, cu criterii de departajare – Buchholz mediu, Buchholz, Sonneborn, arbitrate de domnul Florin Jidanu, profesor la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Buzău. De asemenea, în cadrul concursului, pentru elevii interesați, vor exista cursuri de dezvoltare personală, de educație financiară, de inițiere în șah și de promovare a fotbalului pentru nevăzători, ultima activitate desfășurându-se în parteneriat cu Federația Română de Fotbal.

Festivitatea de deschidere va avea loc marți, 2 aprilie, începând cu ora 10.00, la Liceul Special „Moldova”. Îi vom avea invitați pe președintele Asociației Nevăzătorilor din România, Tupiluș Tudorel, însoțit de Dima Mihai și Pribeanu Dacian, membri ai asociației, președintele Asociației Nevăzătorilor – Filiala Iași, Oana Mocanu, președintele Federației Mondiale de Șah în Școli, Vlad Ungureanu, referentul sportiv al Asociației de Nevăzători din România, Vanda Silviu, președintele organizației Pionii Regelui, Alexandru Stegariu, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai Consiliului Județean Iași.

 Joi, 4 aprilie, la ora 15.00, va avea loc festivitatea de premiere, la Pensiunea Rami,  în cadrul căreia le vor fi recunoscute meritele elevilor cu deficiențe de vedere care au dat dovadă de perseverență și pasiune pentru acest „sport al minții”.

Vineri, 5 aprilie, se va organiza o excursie, ce va cuprinde în itinerariu Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești, Cetatea Neamțului și Stațiunea Durău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *