Concurs național de produse tradiționale la USV Iași

La Universitatea de Stiintele Vietii din Iasi a avut loc cea de-a 7-a editie a Concursului National ,,Identificare de Produse Traditionale’’ care a reunit elevi din toata tara. Acestia au venit cu preparate autentice, specifice fiecarei regiuni, prezentandu-le atat in fata juriului, cat si a publicului. Pe langa competitia propriu-zisa, evenimentul a inclus si lansarea unei carti de retete, realizata pe baza preparatelor adunate de-a lungul timpului de participanti.

Elevii au venit îmbrăcați în straie populare și au prezentat atât procesul de realizare a preparatelor, cât și importanța acestora în cultura locală.

Mihaela Ivancia – Conf. Unv. Prodecan FIRAA, USV Iași

„Sunt elevi care vin din licee de la Alba Iulia, Constanța, Iași, Neamț, Suceava, Bacău, Botoșani, deci, în total avem 18 entități școlare. După cum îi vedeți, sunt foarte frumoși sunt îmbrăcați extraordinar de frumos, reprezentativ pentru ceea ce înseamnă tradiție și evident lor le place să fie purtătorii de cuvânt ai tradiției locale. ”

Rprezentanții juriului au evidențiat faptul că aceste produse tradiționale au potențial de a fi atestate și promovate

Gabriel Hoha – Director Executiv Direcția pentru Agricultură Județeană Iași

„Avem astăzi plăcerea de a avea aici, în concurs, 64 de produse cu potențial de a fi atestate tradițioanal, ceea ce ne bucură foarte mult, pentru că sunt, după cum se vede, niște produse extraordinar de atrăgătoare și cu siguranță și apetisante. Ne dorim să sprijinim toți acești copii care vor să facă mai departe o afacere, să-I sprijinim să-și atesteze produsl tradițional, astfel încât să intre cu el pe piața locală, și de ce nu, să se bucure toți consumatorii ieșeni de calitatea acestor produse. ”

Elevii au adus în fața juriului preparate specifice regiunilor lor, iar fiecare rețetă a avut în spate o poveste aparte.

Am venit astăzi aici cu mai multe preparate, precum pasca, mațul umplut, mămăligă de mei. Nu a fost atât de greu, pentru că rețetele le-am avut ușor, luate de pe cărți mai vechi, de la bunici, de la părinți”, a spus un elev.

Noi am venit din Alba Iulia, de la Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marțian’’ și am văzut foarte mult promovat acest concurs în mass-media și am decis că locul nostru este aici. Astăzi am adus niște preparate din Ardeal, pe care noi le-am pus în diferite perechi și am căutat, am întrebat bunici, am căutat rețete străvechi, ca să găsim niște preparate să le prezentăm aici. Noi astăzi vă prezentăm un preparat tradițional moldovenesc. El se numește chișcă moldovenească din mațe crețe. Acest produs este specific zonei noastre și este adesea găsit la mesele de Crăciun, de Paști și la sacrificarea porcului. ”

La final, participanții au fost premiați pentru efortul lor, iar organizatorii speră ca acest concurs să inspire viitoarele generații să păstreze vii rețetele moștenite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *