Concurs gastronomic la Universitatea de Științele Vieții din Iași

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a organizat în week-end concursul ,,Identificare de produse tradiționale”. Rolul acestuia a fost să promoveze consumul de produse alimentare românești realizate după rețete tradiționale. În același timp, s-a urmărit stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților.

Concursul „Identificare de produse tradiționale” a ajuns la cea de-a patra ediție, iar în acest an participanții au fost mai determinați ca niciodată să impresioneze juriul. La start au fost înscrise 26 de preparate, cu potențial de a fi atestate, ce au fost grupate pe doua secțiuni: Preparate dulci și Preparate de bază.

„Suntem la ediția a patra a concursului de „Identificare de produse tradiționale”. Este un concurs pe care noi l-am adresat elevilor și studenților, pe care am vrut noi să-i găsim cercetători, iscodind istoria produselor și căutând produsele tradiționale și totodată am vrut să le arătăm că aceste produse tradiționale pot să constituie o viitoare afacere, și mai mult de atât, anul acesta n-am gândit că produsele tradiționale pot să constituie și o sursă de venit pentru cei care sunt orientați spre turism. Știm că se finanțează anul acesta traseele gastronomiei românești, iar acestea se bazează evident pe produse româneși, ceea ce înseamnă că este nevoie să identificăm aceste produse tradiționale”, a transmis Mihaela Ivancia, prodecan USV Iași.

Concursul a fost dedicat elevilor și studenților din zona de nord-est a țării, care au participat individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic.

Gabriel Hoha – director Direția Agricolă Iași

„Încurajăm foarte mult ca spiritul anteprenorial să intre și în partea reală, pentru că în concurs produsele sunt extraordinar de bune. Avem doar puține inițiative la acești minunați copii care vor să facă după asta și un bussines, deși avem inclusiv fonduri europene, proiecte europene prin care se stimulează trasee gastronomice în județul Iași. Imaginile pe care sunt ferm convins că le veți lua, vorbesc de la sine. Sunt niște produse extraordinare și anul acesta și juriul va avea foarte mult de lucru și în acest an”, a declarat Gabriel Hoha, directorul Direcției Agricole Iași.

Însoțiți de profesori sau de familie, participanții au pășit încrezători în sala de concurs și au așteptat nerăbdători, verdictul juriului. De la deserturi și până la felul principal, concurenții s-au întrecut în gusturi și arome.

„Astăzi am venit să vă prezint papanașii prăjiți cu dulceață de mure. Avem aici și rețeta specifică a papanașilor prăjiți, am luat-o din carte și am avut-o ca sprijin pe bunica mea pentru că nu reușeam să termin singură nici într-un caz”, ne-a povestit Davidoaia Paula Maria, participantă la concurs.

„Am ajutat-o pe nepoată să facă papanașii. vând în vedere că am două nepoate, una mai mare și una mai mică, am fost alături de ea.” ne-a transmis bunica acesteia.

Nici la categoria băuturi alcoolice, participanții nu s-au lăsat mai prejos  fiecare încercând să impresioneze cât mai tare juriul.

„Avem prezent Cagor, un vin licuros folosit pentru împărtășanie și este un vin foarte interesant cu un buchet bogat în diferite arome și gusturi, un vin foarte interesant și vă aștept să degustați.” a declarat Crama Tătaru, participant la concurs.

În urma jurizării, participanții au fost recompensați cu diplome și premii speciale, iar cele mai bune produse au fost propuse pentru a deveni produse tradiționale cu marcă înregistrată.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!