Concurs de produse tradiționale la USAMV Iași

Foto_USAMV

Produsele ”Pastramă de berbecuț de Sinești” și ”Poale-n brâu” au cele mai mari șanse pentru a fi atestate ca fiind tradiționale de către Direcția pentru Agricultură Județeană Iași (DAJ). Acestea sunt produsele clasate pe primele locuri la concursul ,,Identificare si atestare de produse traditionale” organizat de către Facultatea de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași în parteneriat cu DAJ, la sfârșitul săptămânii trecute.

În cadrul concursului au fost înscrise 34 de produse, cu potențial de a fi atestate, ce au fost grupate pe două secțiuni ”Preparate dulci” și ”Preparate pe bază de carne, lapte, pește și legume”. Participanții au fost de la diferite licee din județele Iași și Bacău, din cadrul USAMV Iași precum și de la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni, Republica Moldova.

Pentru o apreciere cât mai obiectivă a produselor, juriul a fost compus din trei persoane ce au fost nominalizate din cadrul Facultății de Zootehnie, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sponsorilor și presei locale. Premiul I pentru secțiunea ”Preparate pe bază de carne, lapte, pește și legume” a fost câștigat de către produsul PASTRAMĂ DE BERBECUȚ DE SINEȘTI realizat de echipa Liceului”HaralambVasiliu”din PoduIloaiei, iar la secțiunea ”Preparate dulci” a fost câștigat de către produsul POALE-N BRÂU  realizat de echipa Liceului Tehnologic ”Grigore Antipa” din Bacău.

Evenimentul și-a propus promovarea și încurajarea consumului de produse alimentare românești realizate după rețete tradiționale. În același timp, s-a urmărit stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele din Moldova.

Concursul a însemnat realizarea și prezentarea unui produs tradițional de către elevi sau studenți, care au participat individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic.