Concurență mare la UMF Iași

UMF_Iasi

S-au încheiat înscrierile la examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Astfel, 2.207 de candidați urmează sa susțină examenul de admitere duminică, 24 iulie. Situația înscrierilor și concurența sunt similare cu cele din anul trecut, cei mai mulți candidați fiind la Medicină, Asistență Medicală Generală, Nutriție și Dietetică, cât și la Stomatologie.

Facultatea de Medicină de la Iași este una dintre cele mai căutate specializări de către tinerii absolvenți, dovadă fiind numărul mare de dosare depuse la sesiunea de admitere. În acest an sunt peste 1.160 de candidați, cu o concurență de 3,59/loc bugetat. Din numărul total de locuri, 344 sunt bugetate, iar 192 sunt la cu taxă. Un număr mare de dosare a fost depus și la Facultatea de Asistență Medicală Generală unde s-au înscris 275 de persoane, cu o concurență de 3.93/loc bugetat. Anul acesta, la Nutriție și Dietetică au fost scoase la concurs 46 de locuri din care nouă sunt bugetate, 34 la cu taxă, iar patru vor fi pentru romi și candidații care provin din mediul rural. La Medicină Dentară au fost depuse 344 de dosare. Aici au fost scoase la concurs 93 de locuri la buget, 55 de locuri la cu taxă și zece pentru romi și cei din mediul rural.

S-a încheiat procesul de înscriere la Facultatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași și situația este similară cu cea de anul trecut. Pentru cele aproape 1.400 de locuri de la buget și taxă pentru specializările cu predare în limba română s-au înscris 2.207 candidația spus Ivona Burduja, purt. cuv. UMF Iași.

La polul opus sunt anumite specializări la care numărul candidaților este foarte mic. Spre exemplul, la Asistență de Profilaxie Stomatologică – sunt doar trei candidați, iar la Farmacie – 31 de dosare depuse, cu o concurență de 0.40/loc bugetat. Anul acesta, a fost introdusă o nouă specializare la Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic unde s-au înscris 38 de candidați.

Celelalte specializări au o rată mai mică, păstrând totuși același trend de anul trecut, concurențele înregistrându-se între 1-2 candidați pe loc bugetat, a mai spus Ivona Burduja, purt. cuv. UMF Iași.

Testul grilă va avea loc duminică, 24 iulie.